ЮНКТАД: Преките чуждестранни инвестиции в света ще превишат $ 1,2 трлн. през 2010-а
ЮНКТАД: Преките чуждестранни инвестиции в света ще превишат $ 1,2 трлн. през 2010-а / снимка: Sofia Photo Agency

Преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб през 2010 година ще превишат 1,2 трилиона долара, прогнозира годишният Световен доклад за инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), предаде БТА.

През първата част на 2010 г. се отчита слабо възстановяване на равнището на преките чуждестранни инвестиции в света, след като през втората половина на 2009 г. показателят достигна исторически минимум. Новите данни засилват оптимизма за перспективите пред преките чуждестранни инвестиции, отбелязва годишното изследване на световните тенденции в инвестициите.

През 2010 г. се очаква преките чуждестранни инвестиции да превишат 1,2 трлн. д., през 2011 г. да нараснат до равнище между 1,3 трлн. долара и 1,5 трлн. долара , а през 2012 г. да бъдат между 1,6 трлн. долара и 2 трлн. долара.

Въпреки тази възходяща тенденция перспективите за развитието на преките чуждестранни инвестиции са неясни и свързани с рискове, тъй като възстановяването на световната икономика все още изглежда крехко.

През 2009 г. входящите преки чуждестранни инвестиции са се понижили с 1,114 млрд. долара или 27 процента, след като през 2008 г. спадът бе 16 процента, посочва докладът.

След този рязък спад сега изглежда се наблюдава слабо и неравномерно възстановяване благодарение на по-високите корпоративни печалби и подобрените икономически и финансови условия, отбелязва изследването на ЮНКТАД.

Големите нововъзникващи пазари продължават да отчитат силни резултати.

През 2009 г. най-голям получател на преки чуждестранни инвестиции отново са били САЩ, следвани от Китай. Сред шестте страни, получаващи най-голям обем преки чуждестранни инвестиции, три са с развиващи се икономики или икономики в преход, които са и важни източници на преки чуждестранни инвестиции.

Международните компании от страните с нововъзникваща пазарна икономика са по-оптимистично настроени от корпорациите в развитите страни и очакват, че преките им чуждестранни инвестиции ще се възстановят по-бързо, отбелязва докладът.

Поради тази причина вероятно ще продължи експанзията на международните компании от страните с бързо развиваща се икономика като източник на преки чуждестранни инвестиции. Инвеститорите в световен мащаб показват все по-силен интерес към развиващи се икономики най-вече в Южна, Източна и Югоизточна Азия, като особено привлекателни за инвестиции са Бразилия, Русия, Индия и Китай.

Прогнозите за преките чуждестранни инвестиции през 2010 г. са предпазливо оптимистични.

Очаква се показателят да се възстанови до равнището от 2008 г. едва през 2012 г., когато се прогнозира преките чуждестранни инвестиции да достигнат ниво между 1,6 и 2 трлн. долара.

През 2007 г. бе достигнат максимумът от 2,1 трлн. долара. През първите пет месеца на 2010 г. сливанията и придобиванията, извършени от международни компании, са се повишили с 36 процента.