Възможно е увеличение на преките плащания за земеделските стопани
Възможно е увеличение на преките плащания за земеделските стопани / снимка: sxc.hu
Възможно е увеличение на преките плащания за земеделските стопани
45826
Възможно е увеличение на преките плащания за земеделските стопани
  • Възможно е увеличение на преките плащания за земеделските стопани

България може да очаква увеличение на преките плащания за земеделските стопани за единица площ, но към момента е невъзможно да се стигне до изравняването на плащанията за всички страни членки. Това обяви европейският комисар по бюджет и финансово планиране Януш Лавандовски пред журналисти в парламента. Той се срещна с председателите на бюджетната комисия и тази по европейските въпроси и контрол на европейските фондове - Менда Стоянова и Моника Панайотова.

„България върви към увеличение на преките плащания за земеделските стопани на единица площ. В момента тези плащания са горе долу на равнището на Португалия. България може да очаква видимо увеличение на тези преки плащания, макар и да не се постигнат всички очаквания и да не се постигне изравняване на тези плащания във всички държави членки до еднакъв размер. Това в момента е политически недостижимо в Европа”, коментира Лавандовски.

По отношение съпротивата на България за налагане на данъка върху финансовите транзакции, еврокомисарят каза, че това е налогът, който най-малко засяга българската икономика. „Второ, не разбирам защо България се възпротивява на данъка върху финансовите транзакции. Това е данъкът, който най-малко засяга българската икономика. Има други приходоизточници за бюджета на Европейския съюз и по-конкретно неговите собствени средства, които могат да бъдат данъци, далеч по-тежки и засягащи българската икономика”, заяви още той.