Въвеждат продуктова такса за всички найлонови торбички
Въвеждат продуктова такса за всички найлонови торбички / БГНЕС, архив
Въвеждат продуктова такса за всички найлонови торбички
54370
Въвеждат продуктова такса за всички найлонови торбички
  • Въвеждат продуктова такса за всички найлонови торбички

Въвеждането на продуктова такса за всички найлонови торбички от 1-ви октомври ще гласува правителството на днешното си заседание. Таксата ще бъде въведена за торбичките от стандартни полимерни материали, които се използват от потребителите за съхранение и пренасяне на стоки. Кабинетът ще разгледа и промени в закона за администрацията, с които се премахва правото на служителите в държавната администрация да получават допълнително възнаграждение за работата си в съвети, комитети, комисии, работни или експертни групи, органи на управление и други, които не са юридически лица.

Ако в момента продуктова такса се плаща само за найлоновите торбички с дебелина под 15 микрона, то от началото на октомври таксата ще важи за всички, с изключение на торбичките, които могат да се оползотворяват чрез компостиране и биологично разграждане. Мярката има за цел да мотивира хората да използват по-рядко найлонови торбички, които замърсяват околната среда. От Българска асоциация „Полимери” предупредиха, че въвеждането на таксата за всички торбички ще разшири сивия сектор и ще създаде значителни неудобства в търговията на дребно и в ежедневния живот на хората. От бранша предложиха да не се правят нормативни промени, докато не се намери решение на европейско ниво.

На днешното заседание министрите ще разгледат и промени в закона за администрацията, чрез които ще се премахне правото на всички служители в държавната администрация да получават бонус за участието си в комисии, работни групи и други. Целта е да се премахне възможността за получаване на възнаграждения, които не са обвързани с постигнати резултати.