Всички GSM- оператори са готови за преносимостта на номерата
Всички GSM- оператори са готови за преносимостта на номерата / Снимка: Sofia Photo Agency

В рамките на първото тримесечие на 2008 година ще има преносимост на мобилните номера у нас. Това обяви Николай Кичев технически директор в „Мобилтел” по време на дискусия в рамките на БАИТ Експо. До края на този месец Комисията за регулиране на съобщенията ще приеме функционални спецификации като основни правила за преносимост, съобщи Цветелина Севлиевска директор в регулаторния орган. Тя подчерта, че все още има опасност страната ни да бъде санкционирана за неспазени срокове.

1 юли 2008 година е срокът за изграждане на единна база данни и затова операторите да се споразумеят, каза Цветелина Севлиеска. Тя подчерта, че контролният орган ще се намесва ако телекомите не постигнат съгласие. Според нея все още страната ни може да бъде глобена за неспазени срокове като в Полша, Малта и Кипър, например, са били открити процедури, но държавите не са били санкционирани.

Най- голямата полза от въвеждането ще бъде засилването на конкуренцията между операторите, което от своя страна ще довете до намаляване на тарифите каза Първан Русинов от „Вивател”. Преносимостта не е заплаха за нас, обясни Николай Кичев от „Мтел” и пожела на колегите си да бъдат приемащи, а не даващи мобилни номера. Процедурата ще се извършва за 10 дни като самото техническо пренасяне ще става за 7 часа.