Всеки втори източноевропееец няма банкова сметка
Всеки втори източноевропееец няма банкова сметка / netinfo

Един от петима възрастни западноевропейци и половината от гражданите на новите държави членки на Европейския съюз нямат банкова сметка, показа проучване.

То бе поръчано от Европейската комисия и показа нарастващия риск за бедните, младите и емигрантите, които са изключени от преобладаващите тенденции в обществото чрез липсата на достъп до основни финансови услуги. „Обществените власти на национално и общоевропейско ниво имат задължението да гарантират, че европейците имат достъп и адекватно използват финансовите услуги, от които се нуждаят“, заяви комисарят на ЕС по обществените въпроси Владимир Шпидла, цитиран от Ройтерс и БГНЕС.

Той представи изводите на първата конференция за „финансово включване“, събрала заедно банки и други кредитни институции, обществени власти и благотворителни организации. В 15-те стари членки на ЕС около 30 процента от хората нямат спестявания и 40 на сто нямат кредитни задължения, въпреки че на по-малко от 10 процента е бил отказан кредит.

Повече от половината граждани на новите членки на съюза, бивши комунистически държави от централна и източна Европа, нямат изобщо банкова сметка и приблизително същият брой нямат и спестявания. Почти три четвърти нямат достъп до револвинг-кредити. Хората с ниски доходи, безработните, самотните родители и болните и инвалидите изглежда са сред най-засегнатите, както и живеещите в селските райони.

Шпидла заяви, че не изключва варианта европейското законодателство да увеличи достъпа до финансови услуги за всички, ако доброволните и националните мерки не успеят, но основните цели са по-добра информираност, образование и практически съвети, които да изградят доверието в банковата система. Като пример той посочи Полша, където половината от земеделците нямат нито банкова сметка, нито спестявания, отчасти защото мнозина не доверяват на банките да се грижат за парите им.