ВР с  нов директор, загубите й за Q2 са $ 16,9 млрд. заради разлива
ВР с нов директор, загубите й за Q2 са $ 16,9 млрд. заради разлива / снимка: Reuters

Бритиш петролиъм - БП (British Petroleum Plc - ВР) обяви днес, че загубите на компанията през второто тримесечие на година са за 16,9 милиарда долара (11 милиарда британски лири) заради петролния разлив в Мексиканския залив.  Това са най-големите загуби в съвременната история на корпоративна Великобритания, пише БТА.

Главният изпълнителен директор на Бритиш петролиъм Тони Хейуърд, който бе силно критикува за управлението на дейностите по отстраняване на последиците от петролния разлив, ще напусне поста си през октомври и ще бъде сменен от американеца Робърт Дъдли.

Освен това БП планира да продаде активи за до 30 милиарда долара през идните 18 месеца. Дъдли ще работи в Лондон, когато поеме назначението си, и ще предаде сегашните си задължения в ръководството на групата в САЩ на Ламар Маккей - президент на БП Америка (BP America), отбелязва Асошиейтед прес.

Хейуърд ще остане в борда до 30 ноември като Бритиш петролиъм планира да го назначи за неизпълнителен директор на руското си смесено дружество ТНК-БП.

Отчетният период - от април до юни, ще се запомни с най-тежката авария в историята на Бритиш петролиъм на неин обект. На 20 април в Мексиканския залив на плаваща петролна платформа на БП стана взрив, последван от пожар, отнел живота на  11 служители. По неизяснени все още причини при аварията не се е задействала автоматичната система за блокиране на кладенеца, от който започва неконтролируемо да изтича петрол. Това породи безпрецедентна екологична катастрофа по американското крайбрежие.