ВКС подхвана такса сградна инсталация
ВКС подхвана такса сградна инсталация / ThinkStock/Getty Images
ВКС подхвана такса "сградна инсталация"
85072
ВКС подхвана такса "сградна инсталация"
ВКС подхвана такса "сградна инсталация"
  • ВКС подхвана такса "сградна инсталация"
  • ВКС подхвана такса "сградна инсталация"

Плащането на такса „сградна инсталация" е в ръцете на Върховния касационен съд. Това стана ясно от съобщение на институцията, в което пише, че е образувано тълкувателно дело за тръбите за парното.

ВКС ще се произнесе, тъй като два закона - за енергетиката и за защита на потребителите, си противоречат задължително ли е да плащаме дори и да си махнем радиаторите.

Тълкувателното дело е разпоредено след постъпилото искане на омбудсмана Мая Манолова.

Пред Дарик тя коментира, че според нея правилната съдебна практика е свързана с отхвърляне на дължимостта на такса „сградна инсталация", когато гражданите не са поискали такава услуга от топлофикация.

Задължително ще сменяме тръбите за парно

Искането на омбудсмана Мая Манолова е да се уеднакви практиката на съдилищата за такса "сградна инсталация", която се събира и от хората, които са си изключили парното. ВКС ще трябва да каже при доставяне на топлинна енергия за битови нужди в сграда етажна собственост кои разпоредби се използват - тези от Закона за енергетиката или тези от Закона за защита на потребителите.

Според първия закон това е колективна услуга, която се използва от всички собственици на обекти в такава сграда и не е необходимо подписване на индивидуален договор с доставчика на енергия. В Закона на защита на потребителите обаче пише, че непоискана услуга не се плаща.

"В случая би следвало практиката да бъде уеднаквена в полза на потребителите, тъй като въпреки противоречието между Закона за енергетиката и Закона за защита на потребителите по отношение на това дължи ли се плащане за непоискана услуга, Параграф 1 от допълнителните разпоредби в Закона за защита на потребителите постановява, че в случай на противоречия между два закона се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите", обясни Мая Манолова.

Юрисконсултските възнаграждения по дела на топлофикация ще отпаднат

Тя допълни, че текстът от член 62* в Закона за защита на потребителите е с приоритет пред всички закони, които се отнасят за потребителите. "Според мен правилната съдебна практика е свързана с отхвърляне на дължимостта за плащане на "сградна инсталация" в случаи, в които гражданите не са поискали такава услуга от топлофикация", каза омбудсманът.


*Чл. 62. от Закона за защита на потребителите (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2014 г., в сила от 25.07.2014 г.) (1) Забранява се доставката на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставянето на услуги на потребител срещу заплащане без искане от негова страна.

(2) При доставка на стоки, както и на вода, газ, електрическа енергия, централно отопление, цифрово съдържание или предоставяне на услуги, които не са поръчани от потребителя, той не е длъжен да възстанови стоката и не дължи заплащане на стоката или услугата на този, който я е изпратил или предоставил.

(3) Липсата на отговор от страна на потребителя относно доставката на стоки и услуги по ал. 1 не се смята за съгласие.