Високи цени карат италианците да бойкотират пастата
Високи цени карат италианците да бойкотират пастата / netinfo

Италианците са призовани за днес да кажат „не” на пастата - традиционното национална храна, за да протестират така срещу повишаването на цените. Стачката е по инициатива на организациите на потребителите.

Потребителските съюзи призовават италианците 24 часа да не купуват никаква паста. По оценка на тези организации, този вид изделия, и най-вече спагетите, са поскъпнали шоково с 27 %.

Официалното обяснение е цената на пшеницата. Тя расте, защото житната култура вече се използва и за биогорива. Съответно нагоре вървят брашното, пастата и пицата.

Според потребителските групи обаче, поскъпването на пшеницата е малко, а при другите продукти става дума за престъпни спекулации. По тяхната статистика, разходите на едно италианско семейство със средни доходи тази година ще са с 1100 евро повече, 400 евро от тях за храна. А за бедните и парче пица вече ставало недостъпно.

Потребителските организации обещават днес да раздават безплатни спагети по площадите, за да облекчат хората, които решат да се включат в бойкота.

www.prontosofia.com