В Гърция предвиждат скок на данъците догодина
В Гърция предвиждат скок на данъците догодина / снимка: Reuters

"Скок на данъците и бум на безработицата до 14,5 на сто предвещава бюджет 2011 г., чийто проект вчера бе внесен в парламента след остри дискусии в кабинета", пише в. "Вима".

Правителството уверява, че ще търси допълнителните приходи в бюджета от икономиката, която ще продължи и догодина да се намира в рецесия, и че ще прави опити да се завърне на пазарите, като намали бюджетния дефицит до 7 на сто от Брутния вътрешен продукт (БВП), което е повече от прага от 7,6 на сто, определен от страните от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) в замяна на спасителните кредити за страната, пише БТА.

"Най-лошото обаче все още предстои и е пред нас", обобщава в. "Апогевматини", като предупреждава, че се задават нови данъци върху доходи, имоти, горива, и че всичко това ще става в условия на една икономика, чийто "основен враг" догодина ще е рецесията.

В. "Врадини" също алармира за очаквани нови болезнени мерки и че заплати и пенсии ще са пресирани, тъй като доходите ще са замразени, а разходите в осигурителните каси орязани.  

В. "Етнос" пише, че и догодина рестрикциите ще засегнат най-вече хората с ниски доходи. В. "Елефтеротипия" определя проекта като "бюджет на рецесията" и "на дългове за средната класа" и че с него армията на безработните ще се увеличи с нови 145 хиляди души. "Бюджетът ще донесе ураган от данъци", допълва в. "Логос".

"Допълнителни данъци в размер на 6,7 млрд. евро ще бъдат призвани да платят догодина предприятия, свободни професии и домакинства, според проектобюджета, пише в. "Катимерини". Изданието уточнява, че намаляването на бюджетния дефицит ще се основава главно на приходите от данъци.