В енергийния холдинг си купили 77 скъпи возила на лизинг
В енергийния холдинг си купили 77 скъпи возила на лизинг / снимкa: БГНЕС

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е купил 77 луксозни коли в началото на тази година. Мотивът е, че те са нужни на дъщерните дружества на холдинга, които са най-големите български държавни фирми в енергетиката. Поръчката за доставка на автомобилите е била обявена на 27 април на интернет-страницата на БЕХ, съобщават от компанията.

Документи за участие в процедурата са заявили шест компании, като три от тях - "Индустриал комерс", "Порше-България" и "БулФайер", са подали документи за участие в конкурса, съобщават от БЕХ. Договор за плащане на лизинг е бил сключен с "Индустриал комерс", с "Порше-България", с "БулФайер" и с "Пиреос лизинг".

Сделките с тези компании са били за доставка на 77 автомобила от марките "Хюндай", "Фолксваген" и "Ивеко". Автомобилите, голяма част от които са от среден клас, са пътнически, товаро-пътнически и специализирани. Усреднената им цена е 60 000 лева. Те са взети на петгодишен лизинг, по който към момента е платена около 20 на сто от цената.

Договорените от БЕХ автомобили са разпределени за нуждите на "Булгартрансгаз" - 52 автомобила, на "Булгаргаз" - 7, на НЕК - 6, и на БЕХ - 12 автомобила. В момента на обявяването на поръчката средната възраст на автомобилния парк на холдинга е била над 10 години, а разходите за поддръжката му са възлизали средно на 150 000 лева годишно.

За нуждите на БЕХ ЕАД са били купени седем автомобила "Фолксваген Пасат", два - "Фолксваген Туарег", един - "Фолксваген Фаетон", един - "Фолксваген Крафтър", и един - "Хюндай".