/ iStock/Getty Images
Столичната община предвижда актуализиране на туристическия данък, който не е променян от десет години. Това съобщиха на пресконференция в Общината Никола Барбутов, заместник-кмет по европейски политики, международна дейност и туризъм, и Антон Пенев, директор на Общинското предприятие (ОП) „Туризъм“.

Става въпрос за таксата, която се събира от посетителите на столицата, поясни Барбутов. По думите му, размерът ѝ е различен за различните категории звезди.

За петзвезден хотел данъкът от 1,2 лв. се предлага да се увеличи на 3 лв., което през 2025 г. се очаква да доведе до приход в размер на 1 728 203 лева. Броят на нощувките в петзвездни хотели през 2023 г. в София е бил 523 698, а приходите от данъка върху тях - 628,437 лева. За хотели с четири звезди се предвижда увеличение на данъка е от 1 лв. на 2,5 лв., което през 2025 г. би донесло приходи от 2 401 214 лева. Нощувките в четиризвездни хотели през миналата година са били 873 169 и те са осигурили приходи от туристически данък в размер на 873 169 лева. Данъчно задължените лица са хотелиерите, но данъкът се заплаща от туристите, посочиха от Общината и подчертаха, че този вид данък ще отива изцяло за подпомагане на туристическия сектор.

Пламена Терзирадева, общински съветник и член на Комисията по култура, която също участва в пресконференцията, съобщи че патентният данък, който се заплаща веднъж годишно от бранша, също се предвижда да бъде актуализиран - от 25 на 250 лева. Този вид данък е намален до минимум през 2020 г. заради ковид пандемията. Вече ситуацията е нормализирана, приходите се увеличават, подчерта Терзирадева. Тя съобщи, че през последните три години има увеличение от 42% на година на нощувките в хотелите и местата за настаняване.

Организации в туризма възразяват срещу обявеното повишаване на туристическия данък в София

От Туристическия бранш категорично възразиха срещу обявеното вдигане на туристическия данък в София, съобщиха в позиция Българската хотелска асоциация, Националният борд по туризъм, Браншовата асоциация на ресторантьорите -– София, регионалната структура на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

В позицията се посочва, че мярката е била обсъдена с бизнеса, който се е съгласил с нея, но не по начина, по който тя се въвежда. Организациите изтъкват, че е била "постигната договорка" със Столичната община и общинското предприятие "Туризъм" тя да бъде съпътствана от промени в Закона за местните данъци и такси, с които да се гарантира, че събраните средства ще отидат целенасочено за развитието на туризма и рекламата на дестинация София. "Такава законова промяна трябваше да бъде предложена от Столична община, което до момента не е направено", посочват организациите.

София град от високо
iStock/Getty Images

Според организациите "внушенията", направени на пресконференцията, че вдигането на данъка е съгласувано с бизнеса, са манипулативни, тъй като по време на проведените срещи представителите на общинската администрация са се ангажирали с предложение за план-стратегия, бюджет, конкретни дейности и правна рамка за развитие на дестинация София за 2025 г.

Те изтъкват, че е бил дискутиран и въпросът за предприемане на реални дейности за увеличение на събираемостта от съществуващите обекти. В момента, според организациите, реално събираемостта на данъка е много ниска и се реализира единствено от хотелите. "Над половината от апартаментите, които се отдават на чуждестранни (70 на сто) и местни (30 на сто) туристи не са регистрирани по Закона за туризма и не внасят дължимия данък към Столична община. През 2024 г. се очаква в тях да бъдат осъществени над 1 млн. нощувки. Това е сравнимо с тези във висококатегорийните хотели", посочват организациите.

Според тях реално самите разчети на общинската администрация предвиждат по-високи приходи с по-малко нарастване от това на отделните такси. Така според организациите общината практически признава, че събираемостта на данъка ще спадне. "Това е и опитът ни в други общини, които са повишили данъка без преоценка на начините за събирането и разходването му", посочват от организациите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БТА