/ БГНЕС
Клиентите ще могат да следят потреблението си на ток онлайн
„Умни електромери“ ще се грижат за сметките за електроенергия
101503
„Умни електромери“ ще се грижат за сметките за електроенергия
  • „Умни електромери“ ще се грижат за сметките за електроенергия
Инсталирането на т.нар. умен електромер ще даде възможност да се следи потреблението на ток на всеки 15 минути. С показанията от него могат да се обжалват сметки за електроенергия, с които потребителят не е съгласен.

Парламентът при окончателни промени в Закона за енергетиката, с които потребителите на електроенергия ще могат да проверяват потреблението си на ток онлайн чрез монтиране на „умен“ електромер. С промените се предоставя възможност за поставяне на интелигентни измервателни системи и безплатен достъп до данни в реално време, което би спомогнало за по-добър енергиен мениджмънт от страна на крайните клиенти и търговците на електроенергия.

Оказва се обаче, че на този етап не всеки може да поиска от енергодружеството да му инсталира подобен уред, ако електрическата мрежа е остаряла.
 
Малките производители на ток излизат на свободния пазар от 1 юли

Ползата би била за постигане на по-ниски разходи за балансиране. С тази промяна се прави опит за интегриране на пазара на клиентите с такива средства за търговско измерване. Разходите по монтирането на системата ще са за сметка на крайния клиент, а самото средство за търговско мерене остава собственост на съответния оператор.
 
"Тези уреди могат да бъдат доброволно поискани от потребителите и трябва да бъдат монтирани до 30-тия ден след тяхното поискване. Така крайният клиент ще може да контролира своето потребление онлайн и съответно - да контролира своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил", обясни председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов.

"Сега всеки един потребител е на график. Този график се определя от енергодружеството и потребителят не може да го следи и не може да го променя, само дружеството има достъп до него. Той дава на съответния търговец, който му доставя електрическа енергия, именно графика, които самото енергоразпределително дружество предоставя. Електрическата енергия в отделните часове на деня е с различна цена, т.е. не може да постигне енергийна ефективност. Особено ако е малко или средно производство това е много важно за него, защото по този начин той ще може да контролира своето потребление и да определя своята цена. Това дава възможност за реално плащане на това, което е потребил", разясни още Николов.