Тютюнджии спират децата си от училище в знак на протест
Тютюнджии спират децата си от училище в знак на протест / снимка: DarikNews.bg, архив
Тютюнджии спират децата си от училище в знак на протест
69534
Тютюнджии спират децата си от училище в знак на протест
  • Тютюнджии спират децата си от училище в знак на протест

Близо 3000 души от Гоцеделчевско се събраха на протест срещу ниските изкупни цени на тютюна. Това съобщи за Дарик кметът на Сатовча и председател на Сдружението на тютюнопроизводителите Арбен Мименов.  

Сред основните проблеми на производителите Мименов посочи липсата на конкурентни оферти от страна на фирмите-купувачи и ниските цени, които те предлагат. По думите му, ако в предишни години килограм тютюн е вървял между 5-6 лева, то тази година цената е малко над 4 лв/кг. Тютюнопроизводителите заявяват, че ако до дни исканията им не бъдат чути от управляващите, ще изместят протеста си пред Народното събрание в столицата.

С блокиране на пътя за Гоце Делчев, демонстративно горене на мухлясал тютюн и спиране на децата от училище започнаха демонстрациите на тютюнопроизводители от региона. Кметът на Сатовча Арбен Мименов допълни, че числеността на протеста говори за сериозността на проблема с ниските изкупни цени на реколтата.

„Предвид на това, че организацията беше споеманта вечерта и до сутринта  имаше хиляди народ, всичко това говори за тежестта на проблема. Никой политик за една вечер не може да събере толкова хора на едно място в каквато и да е ситуация”, заяви той.

Кметът на сатовчанското село Вълкосел допълни, че родителите спират децата си от училище не само заради протеста, но и заради липсата на финансови средства. „95% от населението се изхранва от тютюна. За нас това е поминък”, каза кметът. Според Арбен Мименов от години не е имало толкова ниска изкупна цена на тютюна.

По думите на Мименов премиерът Пламен Орешарски е поел ангажимент да обсъди евентуални по-високи цени с фирмите-купувачи. Към този момент отговор, обаче няма. Тютюнопроизводителите са категорични, че ако до няколко дни този въпрос не бъде решен, ще пристъпят към по-ефективни протестни действия.

„В понеделник-вторник, ако нямаме резултати, ще координираме действията си всички региони в България, и, колкото и да сме без пари, отиваме в София и няма да мръднем от там”, съобщи Мименов.

Протестните действия на тютюнопроизводителите остават безсрочни. За утре се подготвя повторна блокада на пътя за Гоце Делчев, както и ГКПП Илинден.