Търговци искат по-ниска ДДС ставка за детските храни
Търговци искат по-ниска ДДС ставка за детските храни / Sofia Photo Agency
Търговци искат по-ниска ДДС ставка за детските храни
46969
Търговци искат по-ниска ДДС ставка за детските храни
  • Търговци искат по-ниска ДДС ставка за детските храни

Да се намали ДДС ставката за детските храни от 20 на 5% искат търговците на стоки за детето в България. По думите им това ще облекчи българските семейства с малки деца, тъй като по този начин автоматично ще се намалят цените. От асоциацията на търговците заявиха, че България е най-бедната страна в ЕС, но въпреки това с най-висока ДДС ставка за детски храни. Българите не захранват правилно децата си, заради високите цени на качествените продукти и търпят последствията върху тяхното здравословно състояние в бъдеще, заявиха още от организацията.

За последните две години българското семейство е съкратило разходите за отглеждане на децата си с около 50%. Това заявиха от Асоциацията на търговците на стоки за детето в България. Според тях част от причините са високите цени на детските храни и фактът, че у нас няма разграничаване на ДДС ставката за детските продукти от тези за масово ползване.

Ева Бетова от асоциацията на производителите каза: „Това е едно от най-малките неща – да махнеш този косвен данък, в най-добрия случай поне да го намалиш, за да могат хората да потребяват тези стоки. Високите цени рефлектират върху това българите да захранваме децата си по неправилен начин. Нямаме възможност да потребяваме храните, които са безопасни и полезни за здравето на нашите деца, след това се чудим как да подобряваме и да даваме пари за лекарства и помощи, за да лекуваме това, което без да искаме без да искаме сме разболели”.

Ако едно семейство в България иска да изхранва качествено малкото си дете, в рамките на месеца трябва да има бюджет на стойност между 200-300 лв., заяви Петя Милева от браншовата организация. Заради високите цени на детските стоки у нас, семействата правят компромиси най-вече в облеклото и нужните за отглеждане на децата аксесоари. От Асоциацията на търговците заявиха, че все по-разпространено сред младите семейства става купуването на детски легла и играчки втора употреба.