Тренчев: Властта се страхува, не знае как или просто не иска да прави реформи
Тренчев: Властта се страхува, не знае как или просто не иска да прави реформи / снимка: БГНЕС
Тренчев: Властта се страхува, не знае как или просто не иска да прави реформи
67811
Тренчев: Властта се страхува, не знае как или просто не иска да прави реформи
  • Тренчев: Властта се страхува, не знае как или просто не иска да прави реформи

Икономическите рискове пред България са страшни, секторите енергетика и здравеопазване са в критично състояние, а властта или се страхува или не желае да прави реформи. Констатацията е на лидера на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев.

В интервю за Дарик той посочи като особено притеснително това, че приходите в хазната драматично намалявали. По повод студентските протести и продължаващото недоволство срещу кабинета „Орешарски" лидерът на „Подкрепа" каза, че само сериозна промяна в Конституцията би решила проблемите в държавата - другото ще е само смяна на лицата във властта.

„През властта са се изредили всички, поне от тези, които са познати. Мераклии за власт ние имаме сигурно за износ. Това е единствената стока, която не е дефицитна в България, но за съжаление не се търси на международния пазар – да изнасяме мераклии за власт. Поради обстоятелството, че вече всички са се изредили и са ги видели, няма ясно очертания субект, на който да повярваш", смята Тренчев.

Синдикалният лидер изрази притеснението, че приходите драматично намаляват, а за да се дадат средства, те първо трябва да бъдат събрани. Той отчете, че съществува и възможността да се намерят пари чрез заем. „Догодина към 5 млрд. ще се вземат, за да покрием стари плащания. В което не би имало нищо страшно при положение, че икономиката вървеше, а за съжаление тя затъва", коментира Константин Тренчев.

Според него двама души, управлявали страната, са могли да предприемат изключително решителни стъпки – Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов. „Те можеха да разпорят държавата, да я зашият, пак да я разпорят и пак да я зашият и всичко щеше да бъде простено", коментира президентът на Подкрепа.

Според него при „сегашните" има три възможни обяснения защо не се правят някои неща – или че се страхуват да ги направят, или че не знаят какво да правят или че не искат да ги правят, като по думите му последният е най-лошият вариант, „защото това значи, че си зависим и някой не ти дава да направиш това, което се налага".

„То с кожата се усеща: не върви тази държава", каза Константин Тренчев. Той е категоричен, че основният документ, върху който е конституирана държавата, не е добър - „Лукановата конституция". Тренчев коментира, че ако сменим актьорите, а пиесата остане същата, ние реално пак няма да променим нещата така, както ни се иска и тази държава да тръгне.