Тотално объркване на пазарите. Петролът се срути, а индексите изпопадаха
Тотално объркване на пазарите. Петролът се срути, а индексите изпопадаха / netinfo
Изключително резки движения преминават на световните капиталови и стокови пазари.

На пазарите има паника, защото инвеститорите не знаят какво става всъщност и какъв е размерът на бедствието около финансовата криза. Това е нормална реакция на борсите, споделят анализатори.

На Стария континент капиталовите пазари паднаха до най-ниското си ниво от 2005 г., като малко преди затварянето на борсите водещите индекси инкасират спадове от над 3 на сто.

В Германия DAX INDEX се срива с 3,32 процента до 5861 пункта, а във Франция САС 40 е надолу с 4,28 на сто до 4002 пункта. FTSE 100 във Великобритания изтрива цели 4,28 процента до 4870 пункта. Огромните загуби в Англия идват заради опасенията за нови загуби на банките, след като правителството вече реши да обяви частична национализация на изпадналата в затруднение банка Bradford & Bingley. Испанският банков гигант Santander пък съобщи, че поема клоновете и депозитите на Bradford & Bingley.

Липсата на доверие на пазарите се засили и от проблемите с друга европейска банка – Fortis, като финансовата институция се наложи да бъде спасявана от правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург с обща инвестиция от около 16,3 млрд. долара.

По-късно стана ясно, че германското правителство и водещи банки са започнали да изливат милиарди евро в изпадналата в затруднено финансово положение ипотечната банка Hypo Real Estate. Финансовото министерство обяви, че тя се нуждае от гаранции на стойност от 35 милиарда евро, за да се справи със затрудненията си.

Не по-добро е началото и в Съединените щати, въпреки надеждите, че все пак Конгресът ще гласува плана на стойност $ 700 млрд. за спасяване на затруднените финансови компании.

Към 18.00 ч. българско време индустриалният Dow Jones губи 2,43 процента до 10 872 пункта, а широкият индекс S&P 500 пада с 3,44 на сто до ниво 1171 пункта. Най-голяма загуба със спад от 3,92 процента до 2099 пункта трупа високотехнологичният Nasdaq Composite.

Федералният резерв обаче реагира на срива с моментални мерки, като реши да удвои размера на суаповите линии с големите централни банки по света до 630 млрд. долара от 290 млрд. долара, за да се превъзмогне липсата на ликвидни средства.

След отварянето на американските пазари доларът леко губи позиции към еврото от сутрешните стойности, когато поскъпна до 1,4309 долара за 1 евро. Тази вечер двойката долар/евро се котира около 1,4430. По-значително бе движението на зелените пари към йената, като понижението на щатската валута е близо йена и половина спрямо сутрешните 106.40 йени за един долар.

На стоковите пазари металите и нефтът значително поевтиняха заради спекулациите, че финансовият план в САЩ може да не успее да предотврати забавянето във водещата световна икономика. Само днес черното злато загуби 6 долара, като на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол тази вечер поевтиня до 100,11 долара за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент падна на 96,24 долара за барел.

DarikFinance.bg