Токио обяви рекордно висок бюджет
Токио обяви рекордно висок бюджет / снимка: БГНЕС

Японското правителство одобри рекордно висок бюджет и обеща да предприеме „безпрецедентни“ действия, за да спре рецесията, която се очаква да се влоши през следващата година, предаде АФП.

Кабинетът изпрати на парламента бюджет от 88.5 трилиона йени (980 милиарда долара), които ще покрият данъчните облекчения, но орязват парите за хуманитарна помощ и утежняват вече раздутия външен дълг. Премиерът Таро Асо предупреди, че се очаква условията по света да се влошат: „Япония не може да избегне световната рецесия. Но чрез дръзки мерки се надяваме да сме първите, които излизат от нея“.

Японската икономика е втората най-голяма в света, но беше подложена на свиване през две последователни тримесечия, докато търсенето на японски стоки в чужбина спадна, припомня БГНЕС. Икономическите трудности се отразиха и на рейтинга на самия премиер. Проучванията показват, че неговата партия се ползва с по-ниска подкрепа от опозицията.

Асо поиска от опозицията да действа бързо по бюджета и заяви, че няма да свиква извънредни избори преди времето за редовното им провеждане през септември.