Такса депониране догодина ще е 3 лв./тон
Такса депониране догодина ще е 3 лв./тон / снимка: БГНЕС
Такса депониране догодина ще е 3 лв./тон
32585
Такса депониране догодина ще е 3 лв./тон
  • Такса депониране догодина ще е 3 лв./тон

През 2014-та година общините у нас ще плащат на държавата по 35 лева за всеки тон депонирани отпадъци или около 12 пъти повече в сравнение с определената за следващата година такса. Това съобщи министърът на околната среда Нона Караджова след заседание на правителството, на което беше прието постановление за размера на отчисленията, които се правят за изграждане на нови съоръжения за третиране на боклука. Документът определя стойността на така наречената „такса депониране”, която догодина ще бъде 3 лева на тон. Според Караджова таксата е част от такса смет и не би трябвало да доведе до вдигането й, а само да стимулира общините към изграждане на инсталации за предварителна обработка на отпадъците.

За една година българският жител трупа средно около 300 килограма отпадъци. Така за всеки жител такса депониране става около 98 стотинки, но тъй като половината от стойността на таксата за битови отпадъци се плаща от юридически лица, реалният размер за хората ще бъде около 60 стотинки, обясни министър Караджова. По думите й през 2014-та година таксата ще се вдигне рязко, а дотогава повечето общини у нас трябва да са изградили съоръжения за сепариране на отпадъците, което ще намали количеството на депонирания боклук и размера на отчисленията по таксата. Според Караджова това няма да оскъпи, а трябва да направи по-евтини услугите по управление на отпадъците.

„Например аз съм убедена, че тези няколко общини, които сепарират отпадъците и имат разходи за тази цел, разходи, които почти всички общини не заплащат, не са с по-висока такса битови отпадъци, просто те управляват по-добри процеса”, каза екоминистърът.

Според европейска директива до 2020-та година у нас трябва да се оползотворяват минимум 50 процента от битовите отпадъци и 70 процента от строителните отпадъци.