Стимулират работещите след придобиване на право на пенсия
Стимулират работещите след придобиване на право на пенсия / netinfo

Една година работа след възрастта за пенсиониране ще е равна на три години осигурителен стаж – това реши правителството с приетите промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Целта е да се стимулира отлагането на пенсионирането.

Досега година работа след пенсионна възраст беше равна на 1,5 процента осигурителен стаж. Сега всеки месец работа след придобиването на право на пенсия ще носи на лицата по 0,25 процента действителен осигурителен стаж или 3 процента годишно.

Друга промяна предвижда за учителски стаж да се зачита осигурителният, положен след 1 януари 2007 година на длъжността възпитател в домовете за лица, лишени от родителска грижа и осигурителният стаж, положен след 1 януари 2008 година на длъжността възпитател в останалите специализирани институции за предоставяне на социални услуги в общността.

Това ще позволи на възпитателите да придобиват право на пенсия три години преди да са достигнали възрастта за пенсиониране, ако имат 30 години за мъжете и 25 години за жените учителски стаж.

Пенсиите, които се изплащат на живеещи в чужбина лица, вече ще се превеждат по лична сметка в банка или с поименен чек на адрес, намиращ се на територията на страната, където човекът пребивава или живее, а не както досега на територията на страната, където лицето живее постоянно.