Софиянци пътуват вече за левче в градския транспорт
Софиянци пътуват вече за левче в градския транспорт / Sofia Photo Agency

Новите цени на билети и карти за пътуване в градския транспорт на София влязоха в сила. Еднократният билет вече струва 1 лев при 70 стотинки до преди ден. Сега трябва да заработи и електронната система за таксуване в електротранспорта.

По-високите цени на билета и картите за градския транспорт в София влизат в сила, след като бяха отлагани на няколко пъти, а за поскъпването се понесе информация от Столичната община още в началото на годината. Така с одобрения от общинския съвет разчет и решение от 12 юни от днес талон с билети за пет пътувания струва 4,25 лева, а за десет пътувания 7,50 лева. Еднодневната карта за всички линии е с цена 4 лв, петдневната за цяла градска мрежа е 15 лв, месечната за всички линии вече е 50 лв, а тримесечната за цяла градска мрежа е на стойност 130 лв. Глобата за пътуване гратис е с три лева повече от досегашната санкция и от днес е 10 лв.

До края на юли гражданите ще могат да заменят с доплащане закупените от тях в повече билети с цена 70 стотинки за билети с новата цена от 1 лев в бюрото за абонаментни карти на пл. „Възраждане" и в сградата на компанията за градски транспорт на бул. „Кн. Мария Луиза" № 84. Талони за няколко пътувания могат да се заменят само, ако не са използвани т.е в цялостен пакет.

От днес трябва да започне да работи и внедрената в електротранспорта – тролеи и трамваи електронна система за таксуване. Това ще се случи обаче само на тестово ниво. Реалният старт на системата се отлага за 1 август, както Дарик вече информира, тъй като трябва да се подменят около 40 счупени от вандали електронни апарати – валидатори.