Следващите месеци ще са трудни за нашите инвеститори в Сърбия
Следващите месеци ще са трудни за нашите инвеститори в Сърбия / netinfo

Възможно е политическата дестабилизация в Сърбия да продължи дълго и това ще се отрази върху бизнеса на българските инвеститори. Това коментира за „Денят” на Дарик Иво Прокопиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Според неговата прогноза следващата една година ще бъде трудна за българските инвеститори и техните загуби може да възлязат на стотици милиони. Ето какво още каза Прокопиев:

Най-пряко засегнати според мен ще бъдат транспортните фирми, защото може би част от трафика ще трябва да се пренасочи през територията на съседни държави, основно през Румъния, но за съжаление видинският мост още не е готов и трябва да се действа през съществуващата инфраструктура – фериботните връзки и мостът в Русе. Не очаквам някакви драстични мерки като затваряне на граници едностранно от страна на Сърбия или някакви рестрикции по отношение на български фирми или на фирми от държавите, които признават Косово, защото това е в интерес и на самата Сърбия. Икономиката на Сърбия би изпаднала в пълна изолация, ако самата тя предприеме ограничителни мерки.

България трябва да е от първите страни, които ще инвестират в Косово, коментира Прокопиев. Според него държавата е богата на полезни изкопаеми и може да представлява интерес за компаниите от минния сектор.