Синдикатите искат газът да поскъпва с не повече от 3% на тримесечие
Синдикатите искат газът да поскъпва с не повече от 3% на тримесечие / netinfo

Поскъпването на природния газ на всяко тримесечие догодина да не надхвърля 3 процента, настояват от КТ "Подкрепа". От синдиката разпространиха декларация, в която критикуват предвиденото 8-процентно поскъпване на горивото от 1 януари и очакваното общо увеличение на цената с 36 на сто през следващата година.

Според „Подкрепа” вдигането на цените на природния газ не е съобразено с социално-икономичаските възможности на хората и бизнеса. От синдиката предупреждават, че независимо от поетапното поскъпване на четири стъпки от по 7,95 процента, в края на 2008 година увеличението на цената на природния газ ще надхвърли 36 на сто, което ще генерира допълнителна инфлация от 7 процента. Това ще приближи средногодишното инфлация към нивото от 20 на сто и ще повлияе негативно на икономическия растеж и на финансовата стабилност на страната.

Като възможно решение срещу готвеното поскъпване от профъсюза предлагат държавата да се откаже от дивидента си за 2007 година и да го реинвестира в инвестиционната програма на „Булгаргаз Холдинг”. Предложението за равномерно поскъпване на природния газ през следващата година е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и ще бъде обсъдено на открито заседание на регулатора утре. Поисканото от „Булгаргаз” поскъпване от 1 януари е 25 на сто.