Синдикати и работодатели с принципно съгласие за увеличение на минималната заплата
Синдикати и работодатели с принципно съгласие за увеличение на минималната заплата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Постигнато е принципно съгласие за увеличение на минималната работна заплата от 270 на 290 лева. Това е станало на заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

Първоначално имаше разминаване в становището си за увеличение на минималната работна заплата на синдикатите и работодателите. Според Димитър Бранков, зам.-председател на БСК, е по-добре да се намерят средства за индексация на пенсиите, а не на заплатите, докато синдикатите настояват за увеличение и на двете.

"По-сериозният въпрос е дали 2012 г. ще даде възможност за увеличаване на минималните пенсии. Тези, които получават болшинството от българските пенсионери. Минималната социална пенсия е 100 лв., а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст е 136 лв., така че, преди да говорим за увеличаване на минималната работна заплата, тя върви в съотношение с тези показатели, които споменах, трябва да видим възможностите на по-късен етап да се случи тази индексация", каза Димитър Бранков от БСК.

Той настоя и за 100 млн. лева субсидия за Българската академия на науките, което е връщане на нивото на субсидията от 2009 г., тъй като вече е изгубена "критична маса от учени". Работодателите настояват още за административна реформа и платформа за икономически растеж.

От своя страна Пламен Димитров от КНСБ дойде с предложение за въвеждане на здравна вноска за хората, които печелят единствено от собственост и капитал, а не от трудови правоотношения, като по този начин ще постъпят още пари в хазната. Димитров настоя минималната работна заплата да скочи от 1 януари, а не както е предложението на кабинета - от 1 април. Освен това според Димитров трябва да се увеличат всички пенсии, не само най-ниските. "2,5 млрд. повече приходи от тазгодишният бюджет, 1 млрд. по-малко разходи, оттам дефицит, който е доста "добър", тоест малък и за нас подценени приходи, които заедно с възможността за по-голям дефицит дават възможности, фискално пространство за нови политики в разходната част, в това число политика по доходите и пенсиите", каза Пламен Димитров и допълни: "Това ще искаме – увеличение на минималната заплата от 1 януари, бюджетните заплати и глътка въздух от пенсиите. Надяваме се да чуят нашите мерки за допълнително увеличение на приходите в бюджета, на първо място въвеждане на здравна вноска за тези, които не са по трудови правоотношения и не са пенсионери, но имат доходи от собственост и капитал. Всички хора, които живеят така в момента не плащат здравна вноска по закон, странно защо. Не говоря за онези милион и еди-колко си стотин хиляди души, подлежащи на здравно осигуряване и неосигурени лица, говоря за тези, които законово не плащат".

В крайна сметка социалните партньори са се разбрали от догодина да има увеличение на вдовишките добавки на пенсиите с 1/3, но това не означава, че ще има увеличение на всички пенсии.

Партньорите се обединиха още и около стъпаловидното въвеждане на акциз върху природния газ, като най-вероятно е от средата на следващата година 1 гигаджаул да се облага с 0.10 лв.

Синдикатите настояват и да бъде увеличен максималният осигурителен доход на 2700 лв., за да се вкарат повече приходи в осигурителния бюджет. Те са набелязали и мерки за по-добър контрол на плащането на вноските.