Щайнбрук: Нащрек срещу хедж фондовете
Щайнбрук: Нащрек срещу хедж фондовете / netinfo

Министрите на финансите на страните от Г-7 ще останат „нащрек” и ще предприемат мерки за по-строго наблюдение на хедж фондовете, които застрашават стабилността на световната икономика, каза в заключителната си реч финансовият министър на Германия Пеер Щайнбрук по време на финалната конференция на първата среща на финансовите министри и председатели на централните банки на страните от Г-7 в Есен, Германия.

Преценяването на опасността на тези фондове става все по-невъзможна и поради бързото нарастване на хедж индустрията, трябва да станем по-внимателни, подчерта още Щайнбрук в изявлението си.

Изказаните предположения на министъра на финансите на Франция, Тиери Бретон, че комуникето ще съдържа изказвания, свързани с курсовете на валутите, се опровергаха. Предполагаше се, че те ще са свързани с влошаващите се отношенията йена-евро и йена-американски долар, дължащи се на исторически ниските лихви от 0.25 процента в Япония.

На срещата на финансовите министри на Големите 7 присъства и шефът на Международния валутен фонд Родриго де Рато, който заяви, че очаква в разумен срок от време от Японската централна банка да промени финансовата си политика.