Решиха спор между украински олигарси за 2 млрд. долара
Решиха спор между украински олигарси за 2 млрд. долара / Thinkstock/Getty Images

Юридически спор за 2 млрд. долара относно собствеността на украински завод за желязна руда между трима от най-богатите мъже в Украйна бе решен извънсъдебно в Лондон днес, съобщи говорител на единия от тримата олигарси, цитиран от Ройтерс.

Съдебният спор изправи един срещу друг милиардерът индустриалец Виктор Пинчук, Генадий Боголюбов и Ихор Коломойски - съсобственик на най-голямата украинска банка. Делото бе затънало в изясняване на юридически тънкости и слушанията по него трябваше да започнат в лондонски съд в понеделник.

Пинчук бе подал иск за около 2 млрд. долара за нанесени щети срещу двамата си опоненти, каза говорителят Уилям Клатърбък в съобщение, изпратено до медиите. Той не съобщава детайли по постигнатото споразумение.

Адвокат на Боголюбов и Коломойски също не отговори на искане на Ройтерс за коментар. Пинчук посочва в иска си, че двамата ответници не са му предали завода за преработка на желязна руда в град Кривой рог, за който той твърди, че е заплатил 143 млн. долара, за да го купи. Пинчук твърди също, че по-късно двамата са продали половината от предприятието на металургичния магнат Ринат Ахметов - най-богатия човек в Украйна. Боголюбов и Коломойски оспорваха неговите претенции.

Пинчук, Коломойски и Боголюбов са съответно втори, трети и четвърти по богатство хора в Украйна, със състояние между 1,3 и 1,5 млрд. долара според украинското издание на сп. "Форбс".

Източник: БТА