Работните дни да са с различна продължителност, предлагат от БСК
Работните дни да са с различна продължителност, предлагат от БСК / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Работните дни да са с различна продължителност, предлагат от БСК
45090
Работните дни да са с различна продължителност, предлагат от БСК
  • Работните дни да са с различна продължителност, предлагат от БСК

Работодателят да може да удължава едни работни дни и да ги компенсира с по-кратки след време - това предлагат от Българската стопанска камара в пакета от мерки за реформа на пазара на труда. От работодателската организация искат и премахване на забраната за извънреден труд и осигуряване на възможност за гъвкавост на работното време.

От стопанската камара настояват още да се въведе възможност за нетипични форми на заетост като споделено работно място; непълно работно време, съчетано с обучението и други с цел по-добра адаптивност на пазара на труда.

От БСК искат още да се въведат законови промени в Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи задълженията и осигурителните права на хората, които работят по граждански договори. Броят на тези лица се увеличава. „Понастоящем лицата, които работят по граждански договори, не са обхванати в системата на държавното обществено осигуряване, но се ползват от съответните права като минимална социална пенсия и социално подпомагане, смятат от БСК.

Над 85 % е ръстът на безработицата през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на 2008 г., отчетоха от Българската стопанска камара. Общият ръст на регистрираните безработни и обезкуражените лица е 71 % за същия период.

За същия период от време работните заплати са се увеличили с повече от 37 %. „Заплащането изпреварва производителността на труда - т.е. ние ядем развитието на икономиката", допълни Данев. Има сектори на икономиката, в които средната годишна заплата е 5 000 лева и други, в които тя е 15 500 лева. „Не може да има сектори, в които разликата в средното заплащане, е три пъти", коментира Божидар Данев.

По думите му 75 % от населението в активна възраст живее в градовете, 25 % - в селата. 90 % от хората с висше образование живее в градовете, а само 10 % - в селата. Един от огромните проблеми на пазара на труда е липсата на квалифицирана работна ръка, коментираха от БСК. От една страна проблемът идва още от университетите, тъй като има сериозно разминаване между обучаваните кадри и нуждите на бизнеса. В същото време в България почти не е засегнато продължаващото образование през целия живот - т.е. допълнителните квалификации и обучения, които съпътстват работния процес. „Ние смятаме, че българинът като е завършил висшето си образование се е запопипил вече, всичко е свършило", допълни Данев.

От БСК настояха да се предприемат мерки срещу „изтичането на мозъци" от България, дори да се помисли за внос на квалифицирана работна ръка. От БСК сигнализираха, че се увеличава броят на населението на средна и по-висока възраст и в същото време намалява населението до 16 г. Съчетано с емиграцията този процес ще доведе до огромен дисбаланс между хората, които са в активна трудова възраст, и останалото население на страната, което неминуемо ще се отрази върху икономиката ни, допълни Божидар Данев.