Провеждане на обществени поръчки не може да се прехвърля на трети лица
Провеждане на обществени поръчки не може да се прехвърля на трети лица / netinfo

Законът за обществените поръчки забранява на възложителите да прехвърлят организирането и провеждането на обществени поръчки на трети лица. Това може да стане само в случай, че с процедурата е натоварено длъжностно лице, обясни в предаването „Портфейл” заместник-председателят на Българската стопанска камара – Съюз на българския бизнес Камен Колев.

По този начин той коментира скандала с появилата се преди дни частна агенция за обществени поръчки. Подобни посредници могат да работят само с корпоративни възложители, за които не се отнасят разпоредбите на Закона за обществените поръчки, обясни Колев и допълни:

Това е абсолютно резонна, нормална дейност и бизнесът даже би приветствал, има нужда от такива посредници за извършване на такава дейност, но не и обществени поръчки. Те не са обществени, те са корпоративни, частни, фирмени поръчки.

Смятате ли, че съществуването на такава агенция крие рискове за компаниите?

Рисковете вие ги установихте, не е ясен предметът им на дейност. Аз пак казвам, ако се афишират като насоченост към подпомагане на бизнеса, той да организира своите доставки, няма никакъв проблем това да става. Но не и да се събират такси за участие за публични поръчки.

Освен това няма проблем примерно и при обществена поръчка, действително обществена поръчка, самият възложител, ако счита, че не е компетентен, той да потърси съдействие при подготовка на техническата документация, тъй като в някои случаи – общини или други, нямат квалифицирани кадри или пък не е целесъобразно да поддържат такива за няколко обществени поръчки в годината.

Те могат да възложат на външна, частна фирма да подготви техническата документация съгласно условията и изискванията на министерството или на общината. Но по-нататък, самата отговорност при провеждането: назначаване на комисиите за оценка, събирането на таксите за участие, на депозити и така нататък, не може тази дейност да де прехвърли върху трети лица.