Проучват възможности за хидроенергийни проекти по Дунав
Проучват възможности за хидроенергийни проекти по Дунав / netinfo

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров ще координира и ръководи процеса по възобновяване на хидроенергийните проекти „Никопол-Турну Мъгуреле" и „Силистра-Кълъраш", реши правителството.

Петър Димитров ще е председател на Междуведомствена работна група, която трябва да анализира предпроектното проучване с цел доказване на техническата, икономическата и екологичната им ефективност и целесъобразност; да проучи възможностите за публично-частно партньорство за реализиране на двата проекта и др.

Проектът предвижда изграждането на язовирна стена на река Дунав, на 7 км северозападно от град Белене. Целта е подобряване на корабоплаването от устието на река Рейн до устието на Дунав и оползотворяване на хидроенергийния пад в българо-румънския участък на реката, след комплекса „Железни врата II".

Очаква се с построяването на съоръжението двете държави да имат по 440 МW генераторна мощност и около 2200 GWh годишно производство на електроенергия.

Ефектите от построяването на хидровъзела ще бъдат допълнени от хидро-техническия комплекс „Силистра-Кълъраш". Той включва издигането на язовирна стена край Силистра и водноелектрическа централа с мощност 265 МWh и над 1642 GWh производство на електричество годишно.

Реализирането на проектите ще позволи производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници с нулева емисия парникови газове. Ще се подобрят и плавателните условия по река Дунав.

Заместник-председател на Междуведомствената работна група ще е заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. Членове ще бъдат представители на отделните министерства и на Българската академия на науките.