По-слаба реколта от пшеница очакват зърнопроизводителите
По-слаба реколта от пшеница очакват зърнопроизводителите / снимка: БГНЕС
По-слаба реколта от пшеница очакват зърнопроизводителите
53642
По-слаба реколта от пшеница очакват зърнопроизводителите
  • По-слаба реколта от пшеница очакват зърнопроизводителите

С 25% по-слаба реколта от пшеница тази година спрямо миналата очакват земеделските стопани. Паралелно с това се правят и по-високи разходи по продукцията, отчетоха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. „През последните 50 години не е имало толкова сухи лято и есен, както през 2011-та, а това оказа влияние върху продукцията", казаха земеделците. За сега никой по веригата зърнопроизводители - мелничари - хлебопроизводители не се ангажира с точна прогноза кога и с колко ще поскъпне хлябът.

Заради лошите климатични условия и повишените разходи ще се покачи и себестойността на продукцията. Ръст в цената на хляба не може да се очаква, обясни за Дарик заместник-председателят на браншовата асоциация Радослав Христов.

Формулата, която съществува в сектора и като цяло в преработвателната и хлебопроизводителната промишленост, е 1-2-4, тоест при цена на зърното 40 стотинки за килограм, хлябът трябва да бъде 1,20 лв., обясни Христов. Той допълни, че при средна цена на зърното за миналата година около 33 стотинки за килограм, хлябът е 80-85 стотинки. Това е в полза на потребителя, а хлябът в България е най-евтиният в Европа, изтъкна зърнопроизводителят. Средната цена в на хляба в Европа е около 1 евро, а у нас 40-45 евроцента, допълни Христов.

Пшеницата е борсова стока и не се влияе от състоянието на българския пазар, обясни за Дарик председателят на Съюза на мелничарите Савина Влахова. Тя допълни, че разбира опасенията на зърнопроизводителите за добивите тази година предвид метеорологичните условия. Все пак трябва да сме наясно, че пшеницата е борсова стока и цената се определя и движи от международния пазар, а България е твърде малка, за да влияе на цената, каза още тя.

Не можем да коментираме цени на хляба и суровината, обясни за Дарик председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

„Към момента нямаме право да коментираме цени, нито как ще повлияят цените на суровините, защото имаме предупреждение от КЗК", обясни тя.

Според представители на сектор хлебопроизводство се очаква през първата седмица на месец юни да се събере Консултативния съвет по зърното към Министерството на земеделието и храните, на което заседание ще бъде обсъдено състоянието на посевите и очакваната реколта.