По 40 лева ще получат за Великден хората с пенсии до 286 лева
По 40 лева ще получат за Великден хората с пенсии до 286 лева / снимка: Sofia Photo Agency
По 40 лева ще получат за Великден хората с пенсии до 286 лева
78434
По 40 лева ще получат за Великден хората с пенсии до 286 лева
  • По 40 лева ще получат за Великден хората с пенсии до 286 лева

По 40 лева за Великден ще получат пенсионерите, които имат пенсии или сбор от пенсии до 286 лева. Това реши правителството неприсъствено, като одобри постановление, с което се отпускат 50 милиона лева за изплащане на добавките. Пенсионерите ще ги получат заедно с пенсията за април. Това е вторият жест на кабинета „Борисов 2" към най-бедните пенсионери - за Коледа държавата им отпусна отново по 40 лева.

Заради повишена събираемост на приходите правителството успя да отдели пари за пенсионерите с най-ниски пенсии както за Коледа, така и за предстоящите Великденски празници. Това е прецедент за управлението на премиера Борисов, който през първия си почти 4-годишен мандат не успя да убеди тогавашния финансов министър Симеон Дянков да намери средства за празнични добавки на пенсионерите. Самият Дянков следваше принципа, че трябва да се търсят начини за увеличаване на размера на пенсиите, а не за даване на добавки. За целия мандат на ГЕРБ обаче се вдигнаха единствено вдовишките добавки, които се получават от пенсионерите с починал съпруг или съпруга.

За разлика от тях правителството на Орешарски раздаде по 50 лева за Коледа на пенсионерите с пенсии до тогавашната линия на бедност, а за Великден добавките бяха диференцирани според размера на пенсията и варираха от 20 до 40 лева.

Още по-назад, при управлението на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев, добавки са давани на всички пенсионери. Така през декември 2007-ма година пенсионерите са получили по 50 лева, което е струвало на бюджета на НОИ 118 милиона лева.