ПИБ надхвърли плана си, ДСК - най-печеливша
ПИБ надхвърли плана си, ДСК - най-печеливша / снимка: БГНЕС, архив

Печалбите в банковия сектор растат, а водещите банки се справят добре с предизвикателствата пред себе си, обяви Българската народна банка в доклад за състоянието на банките и клоновете на банки в България към септември.

Според източници от БНБ, Първа Инвестиционна Банка е върнала всичко дължимо за 2015 г., като дори е успяла да надхвърли плана с 150 милиона. През следващата година ще бъде върната цялата държавна подкрепа.

На няколко пъти бе съобщено, че ПИБ е готова предсрочно да погаси всичките си задължения към държавата, но министърът на финансите Владислав Горанов желае изплащането да върви по предварително-уговорения график. Най-голямата банка в България УниКредит Булбанк отбелязва втората по големина печалба в сектора от 243 млн. лева.

Най-голямата печалба пък е реализирана от ДСК - 247 млн. лева. Понижените разходи за лихви помагат на банките да повишат рентабилността си, като особено облагодетелствани са тези с чужди майки. Затова и във финансовите среди редовно се изразява тезата, че България трябва да ускори хода към Еврозоната, за да може всички банки в България да получат достъп до по-евтин ресурс и по този начин да се намалят и лихвите по кредитите в България.

Добро впечатление правят и резултатите на Юробанк (Пощенска). Макар да намалява активите си (следствие на свитото кредитиране в сектора), Юробанк показва значително подобрение в управлението на разходите си. Банката увеличава печалбата си за първите 9 месеца повече от 4 пъти, сравнено с 2014 г. - от 19 млн. лева на 79 млн. лева.

Кредитните институции в България остават с добри резултати. Основните банки увеличават печалбите си и посрещат успешно предизвикателствата.

Осем от по-малките банки отчитат загуби, но те също не са големи. За съжаление, кредитирането в системата остава свито, което е и следствие на продължаващата икономическа несигурност в ЕС като цяло. Спрямо същия период на 2014 г., кредитирането се е свило с 5 млрд. лева.

На фона на свитото банково кредитиране, небанковите финансови институции успяват да постигнат по-добри резултати и техните портфейли се разширяват. Онлайн иновациите на фирми за бързо потребителско кредитиране, както и по-добри условия по лизинги успяват да събудят интереса на потребителите и дори будят интереса на банковите играчи.