ПИБ: Изцяло сме наясно с риска на Кремиковци
ПИБ: Изцяло сме наясно с риска на Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ТБ Първа инвестиционна банка е осигурила всичките пари за покупката на Кремиковци АД, става ясно от поредното съобщение на финансовата институция до инвеститорите.

Освен кредита за Елтрейд Къмпани ЕООД в размер на 59 млн. евро, банката е осигурила мостово финансиране и на стратегическите й партньори. Това са фирмите Надин Металс Трейд и Велпет консулт ЕООД, които по проект съвместно с Елтрейд Къмпани ЕООД ще партнират в осъществяването на сделката.

Трите дружества нямат икономическа свързаност според българското законодателство.

В рамките на придобитите активи на Кремиковци, трите дружества ще развиват разнородна дейност. Те ще придобият активи, които са самостоятелно обособени на технологичен и функционален принцип и ще генерират различни по характер парични потоци. Фирмите имат предварителни договори за продажба на активи и продукция с чужди контрагенти.

Всичко това е дало основание на ПИБ да оцени риска пред проекта за Кремиковци като заслужаващ си и отново да увери инвеститорите, че дадените пари за покупката на комбината, ще бъдат върнати с печалба. Припомняме, сумата, с която търгът за активите на Кремиковци АД беше спечелен, е 316 млн. лв.

Официалните купувачи от Елтрейд Къмпани ЕООД вече са превели оставащите след приспадане на задатъка 284.4 млн. лв. към Българската банка за развитие, съобщи снощи синдикът на комбината Цветан Банков.

 

DarikFinance.bg