ПАЧИС прие заявление за енергийния проблем  в страните от Югоизточна Европа
ПАЧИС прие заявление за енергийния проблем в страните от Югоизточна Европа / netinfo

Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество единодушно прие заявление по повод енергийния проблем в страните от Югоизточна Европа. Отчитайки факта, че страните от региона се развиват с по–високи темпове в сравнение със средното ниво на ЕС и спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”, ПАЧИС споделя загрижеността на някои страни от Югоизточна Европа, че наличните мощности за производство на електроенергия в региона не могат да задоволят нарастващата потребност, особено през летните и зимни периоди, отличаващи се с високо ниво на потребление.

Това се казва в заявлението на ПАЧИС за енергийния проблем в страните от Югоизточна Европа. Асамблеята подчертава необходимостта от провеждането на прецизен анализ в рамките на ЕС за решаването на този проблем по доставките на ел. енергия, включително за удължаване на периода на експлоатация на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй”. В заявлението се казва още, че Асамблеята подчертава значението на тяхното сътрудничество с Международната агенция за атомна енергия за оказване на съдействие за осигуряване на безопасността на функциониране на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ “Козлодуй” в съответствие с международните норми за ядрена безопасност. Европейският съюз вече е част от Черноморския регион и ние ще акцентираме на енергийната криза, като проблем на целия регион, а не като частен проблем на България. За това и представяме необходимостта от 3 и 4 блокове на АЕЦ “Козлодуй”, като необходимост на региона. Това заяви председателят на ПАЧИС Георги Пирински след края на 29–тото пленарно заседание, което се проведе в “Златни пясъци”.

Ръководителят на българската делегация в ПАЧИС Петър Димитров бе избран за заместник-председател на Асамблеята. Димитров уточни, че идната седмица приетото заявление ще бъде представено за разглеждане пред Европейската Комисия. Той изрази надежда, че след като ядрената енергия е реабилитирана в Европа и е призната за чисто производство, има шансове и за АЕЦ “Козлодуй”.

Други новини от Варна