П. Ганев: Основна задача на новия кабинет е да ревизира бюджета
П. Ганев: Основна задача на новия кабинет е да ревизира бюджета / снимка: DarikNews
П. Ганев: Основна задача на новия кабинет е да ревизира бюджета
21093
П. Ганев: Основна задача на новия кабинет е да ревизира бюджета
  • П. Ганев: Основна задача на новия кабинет е да ревизира бюджета

Първата задача на новото правителство и на новия финансов министър срещу световната финансова криза е да ревизират бюджет 2009. Ревизията може да бъде само в една посока - свиване на разходите. Тази позиция изрази в предаването „Денят" на Дарик експертът Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Според него този процес трябва да бъде направен внимателно и приоритетно, така че да не бъдат засегнати социалните разходи, тези, които ще повлияят на най-ощетените слоеве от населението - разходите за пенсии и здравеопазване могат да бъдат запазени, смята Ганев:

Ето какво още каза експертът Петър Ганев в интервю за Дарик:

"Най-очевадните разходи, които могат лесно да се съкратят, които изяждат голяма част от бюджета, това са големите инвестиционни разходи на старото правителство, голяма част от които са в т.н. план „Станишев". Едно е да се строят магистрали, за които очевидно всички на политическия небосклон са съгласни, съвсем друго е да наливаме пари в големи енергийни проекти, и съвсем друго е въобще да наливаме пари във всякакви държавни предприятия и приоритетни сектори като примерно голф игрища и т.н. Това са неща, които едва ли са толкова важни. Така че резерви за съкращения на разходи има и то не социални разходи. Не такива, които ще повлияят на най-ощетените слоеве от обществото, говорим за пенсии, здраве, образование. Тези разходи могат да бъдат запазени".

Петър Ганев определи като добър ход намеренията на ГЕРБ, изразени вече от бъдещия нов финансов министър Симеон Дянков, да се намалят осигуровките с 5 на сто. Според Дянков тази мярка ще струва на бюджета около 300 милиона лева, но ще запази около 100 хиляди работни места.

Според Петър Ганев: „Опитът през последните години на намаляването на преките данъци - корпоративен и подоходен, показва, че бяха изключително успешни по-ниските данъци. Тази мярка определено ще бъде успешна. И в момента дупката в бюджета идва от косвените данъци, от ДДС. Тя не идва от плоския данък, както често се казва. Плоският данък е този, който си вдигна приходите в сравнение с миналата година. Така че по-ниските преки данъци от една страна улесняват бизнеса, от друга страна все пак карат хората в по-голяма или по-малка степен да си плащат данъците. Така че тази мярка най-вероятно ще има успех. Разбира се, тя трябва да бъде последвана от доста други такива, чисто административни, чисто законови, като например взаимодействието между бизнеса и администрацията, на всяка една крачка, доста усложнено. Отново хубаво е, че работата на Симеон Дянков през последните години е била в посока именно на това - как да се намали това взаимодействие, как да бъде направено по-ефективно, как да няма регулации и т.н".