Около 60 000 българи чакат последния момент за данъчните декларации
Около 60 000 българи чакат последния момент за данъчните декларации / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Около 60 000 българи чакат последния момент за данъчните декларации
72063
Около 60 000 българи чакат последния момент за данъчните декларации
Около 60 000 българи чакат последния момент за данъчните декларации
  • Около 60 000 българи чакат последния момент за данъчните декларации
  • Около 60 000 българи чакат последния момент за данъчните декларации

Три дни преди крайния срок около 60 000 българи все още не са подали декларациите за доходите си през миналата 2013 година и не са платили дължимите данъци. Това съобщи в интервю за Дарик говорителят на НАП Росен Бъчваров. В сряда - 30 април е последният срок, в който могат да бъдат подадени данъчните декларации. До 500 лева е глобата, ако не декларирате доходите си пред НАП.

Почитателите на концепцията „шест без пет" да са готови да чакат на опашка

Не е предвидено удължено работно време на офисите на НАП в последния ден от срока - 30 април. Росен Бъчваров призна, че предстоящите празници и предходните почивни дни около Великден практически са намалили дните, в които могат да се подават декларациите, но пък четирите месеца от началото на годината са били достатъчен период за това. Освен това около 30 000-40 000 декларации били подадени онлайн. В сряда например в Централна поща в София, която работи до 20 часа, вероятно ще има опашка от хора, прогнозира говорителят на НАП.

„Около 60 000 са почитателите на концепцията „6 без 5", но тезата на НАП е, че всеки е свободен да избере свободно периода и момента на подаване на данъчна декларация. Но всички, които изберат следобедните часове на 30 април и решат да дойдат в някои от офисите на НАП, трябва да са въоръжат с търпение, защото този избор на „6 без 5" ще струва време за чакане на опашка", заяви Бъчваров.

Относно това какъв е процентът на хората, които не успяват или не искат да платят веднага данъка, той заяви, че варират между 10 до над 20 на сто.

„Това са хората, които допускат някакво закъснение, но закъснение в рамките на няколко дни е нещо сравнително нормално. Обаче има и категория хора, които или изобщо няма да подадат данъчната си декларация, или ще я подадат, пък ще отложат за по-добри времена плащането на данъка и точно към тях е моето обръщение, че тази година, за разлика от друга, ще има максимум 2-3 дни период от време от обработването на данъчната декларация до съпоставянето с плащането и ако няма такова, започва процедура по събирането на средствата", заяви говорителят на НАП.

Тази година никакъв гратис, ако трябва да сме съвсем прецизни, допълни той. „Разбира се законът допуска онзи, който е в специфична ситуация, изпитва временни финансови затруднения... Да, законът допуска модел за плащане на части, но той не е автоматичен, той не е ако дължа 200 лева, да платя 10 сега, 30 лева след месец, а останалите 50 след 6 месеца. Това е формална процедура, която изисква с публичен изпълнител. На нас не ни доставя удоволствие, нито пък бизнес целта на НАП е да глобява, санкционира, репресира, да прилага някакъв вид принуда", каза още Бъчваров.

Ако не платите до 30 април ви грози общуване с данъчните още след празниците

Росен Бъчваров посъветва клиентите да декларират и платят данъка си в срок, защото още седмица-две след празниците могат да бъдат потърсени от данъчните. Той поясни, че НАП не е втвърдила подхода си към неизрядните платци, а по-скоро вече има лостове за по-бързо търсене на дължимите суми:

„Ако седмицата след началото на новия месец не постъпи плащане, законът дава всички правни възможности да стартира процедура по принудително изпълнение - да се изпрати покана, съобщение за доброволно изпълнение, да се даде отново един разумен срок за внасяне и ако това не стане, НАП разполага с поредица неприятни законови инструменти за принудително изпълнение, като един от най-често използваните и най-лесно приложим е запор на трудовото възнаграждение, на заплатата. Лихвата е малко над 10% годишно и се изчислява всеки ден. Вторите и по-сериозни последици са свързани с множеството способи за принудително събиране - не само запор на заплата, но и кола, недвижимо имущество, възбрани на недвижими имоти. Разбира се, когато запорът съответства на задължението", обясни Бъчваров.

Вече работи и звеното за събиране на просрочени дългове чрез кол център на НАП. Там може да използваме интернет, да изпращаме мейли, есемеси, да правим телефонни обаждания. И в общи линии е по-евтино и втори път е много по-бързо, уточни Бъчваров.

"Не, че сме сменили и втвърдили подхода кой знае колко много, просто сме по-технологично напреднали и можем много по-бързо от установяването на просрочието да реагираме", допълни Росен Бъчваров.

В НАП са станали по-бързи, търсят длъжника с интернет, по телефона и с SMS.

Говорителят на НАП подчерта, че все повече във времето намалява и ще намалява броя на длъжниците, които ще искат опрощаване на стари задължения заради изтичане на давност. В НАП работят по опростяването на самата данъчна декларация - по задача на премиера Орешарски. Идеята е догодина декларацията да може да се подава онлайн и без електронен подпис.