Новата енергийна реформа на ЕС разделя доставчиците от инфраструктурата
Новата енергийна реформа на ЕС разделя доставчиците от инфраструктурата / netinfo

Европейската комисия (ЕК) днес дава ход на исканията си енергийните гиганти да продадат част от електрическата мрежа с представянето на новата си реформа за енергийния пазар, която има за цел да подпомогне конкуренцията и инвестициите и да защити пазарите от външни играчи като руската Газпром, предаде АП.

Проектопредложение на реформата, получено от Асошиейтед прес, показва, че ЕС ще настоява чуждестранните гиганти да не бъдат допускани до по-отворените енергийни пазари на 27-те страни членки, освен ако те също не разделят доставките от мрежовите си дейности, пише БТА.

Това е ясен удар срещу руския държавен монополист Газпром, който към момента осигурява една четвърт от газовите доставки в Европа, и който показа интерес към европейски придобивания. "Твърде много европейски граждани и бизнеси нямат реален избор на доставчик", се посочва в проектопредложението на ЕС.

За да има повече компании на пазара е необходимо ЕС да се справи с конфликта на интереси в големите енергийни компании, които контролират и газовите доставки, и електрическите и тръбопроводни преносни мрежи, се посочва в документа.

ЕС подчертава, че са необходими милиарди евро, за да се модернизира европейската енергийна мрежа, за да се свържат фрагментираните пазари и да се предотвратят спирания на тока или недостиг на газ.

ЕС призовава и за независима европейска енергийна агенция, която да контролира националните регулатори, като предлага те да имат повече правомощия, за да могат да издават задължителни постановления за енергийните компании и да налагат санкции, ако компаниите не изпълняват задълженията си.

ЕС, който отдавна се оплаква от отказа на Русия да отвори енергийния си сектор за чуждестранни инвестиции, ще определи и правила за чуждестранните компании, които искат да придобият значителен дял или контрол върху мрежа в ЕС.

Компании извън ЕС или от трети страни няма да имат право да контролират европейска преносна система, освен ако страната не подпише споразумение с ЕС, се посочва в проектопредложението.