НЕК ограничи електроподаването на „Кремиковци” заради дългове
НЕК ограничи електроподаването на „Кремиковци” заради дългове / netinfo

НЕК ограничи електроподаването на "Кремиковци" заради дългове. От 10 дни е изключена една от въздушните линии, по която НЕК снабдява с ток комбината, в 16 часа на 16 май изключва още една от връзките, съобщиха за Дарик радио от компанията. Непрекъснатото производство в „Кремиковци” не е спирало. В момента в комбината се провежда заседание на Съвета на директорите – очаква се решение за начина на преговорите с НЕК, съобщиха от завода.

След поредица от предупреждения през април и началото на май от 7 май НЕК е ограничила електрозахранването на „Кремиковци” АД

Въпреки това металургичният комбинат продължава да трупа задължения, обясняват от НЕК. Към 16 май 2007 г. текущите задължения за доставена и неплатена от металургичния комбинат електрическа енергия и просрочените задължения по споразумителни протоколи за разсрочено плащане възлизат на 5 282 000 лв.

Освен това, разсрочените стари задължения на „Кремиковци” АД към НЕК ЕАД са в размер на 80 307 733 лв.

Ръководството на „Национална електрическа компания” ЕАД декларира категоричната си решимост да предприеме по-нататъшни категорични мерки за защита на финансовите интереси на компанията – това се казва в съобщение до медиите.

Ръководството на „Кремиковци” АД е предупредено да вземе съответните мерки за предотвратяване на производствени щети и аварии. За последиците от евентуални производствени и екологични щети и аварии отговорност ще носи единствено и само „Кремиковци” АД, се казва още в становището на НЕК.