НАП ще следи и продажбата на автобусни билети
НАП ще следи и продажбата на автобусни билети / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НАП ще следи и продажбата на автобусни билети
51250
НАП ще следи и продажбата на автобусни билети
  • НАП ще следи и продажбата на автобусни билети

Билетите за градски, междуселищни и международни превози ще се издават единствено чрез фискални устройства, свързани с Националната агенция за приходите. Това предвиждат промени в закона за автомобилните превози, гласувани на днешното заседание на правителството. Целта на промените е да спрат нерегламентираните практики, при които превозвачите укриват паричен оборот от продажбата на транспортната услуга. Билетите за междуселищни и международни пътувания вече трябва да съдържат имената на пътника, датата на пътуването и номера на мястото в превозното средство.

Продажбата на билети чрез фискални устройства, свързани с НАП, няма да ограничи възможността за закупуване на билет от шофьора или кондуктора, но само ако в превозното средство има съответното фискално устройство. Промяната ще бъде от полза както за бранша, така и за пътниците, твърди Ивайло Константинов от Асоциацията на автобусните превозвачи.

Той представлява фирма, която ескплоатира линии в три града и по думите му с изключение на София, където билетите се продават в друг режим, във всички останали градове се работи с фискални устройства. Той е категоричен, че този начин на действие първо е по-бърз и второ, е по-сигурен и за превозвача, и за пътника, и за шофьора. „По-удобно е, защото на практика с едно копче излиза касов бон, който гарантира и нашите доходи, и това, че няма да злоупотребим с претенциите пред държавата относно това печелим ли или губим", каза Константинов.

Допълнителните изисквания към съдържанието на билетите за междуселищните пътувания ще затрудни превозвачите на къси и натоварени разстояния, смята Ивайло Константинов. По думите му, ако физически касае само едно копче, което да бъде натиснато и да излезе касовият бон, става много бързо, но ако трябва да се пише име, вече е сериозно неудобство.