Мирослав Манолов
Мирослав Манолов / „Явор“ АД
Свикнали сме да усещаме пулса на икономиката през цените на жилищата и нивата на търсене и предлагане. Каква е моментната ситуация на пазара на имоти и какви са реалностите в голям град като Варна?
 
Разговаряме с Мирослав Манолов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на „Явор“ АД. С над 15 годишния си опит в инвестирането, той ръководи успешното изграждане и реализация на 126 200 кв. м РЗП, под формата на 20 сгради с 1314 апартамента и 10 магазина, луксозна офис сграда и търговски център. 
 
В София казваме за града „Расте, но не старее“. Отнася ли се това и за Варна от гледна точка на имотния пазар и темпа на строителство?
 
Като град с богата история, добър климат, множество университети, излаз на море и езеро, Варна непрестанно привлича нови жители. Развитието на града пряко се отразява на имотния пазар, а той от своя страна рефлектира върху темпа на строителство.
Младите семейства предпочитат да живеят в квартали с изградена инфраструктура, удобен градски транспорт, лесен достъп до училища, детски и лечебни заведения и търговски центрове. Именно в такива локации „Явор” АД концентрира дейността си през последните години.
Кварталите разположени в непосредствена близост до морето, Морската градина и в централните части на града имат престижен статут, но в голяма част от тях строителството е силно ограничено поради факта, че градоустройствените предвиждания за ново строителство са предимно по периферията на града. Например квартал “Чайка“ е на комуникативно място, на три минути пешеходно разстояние от Морската градина и в непосредствена близост до центъра на града, но в същото време терените, предвидени за строителство в него, са изключително малко. Този факт обуславя силното търсене на новоизграждащи се обекти в района и за нас, като инвеститор, е гордост, че най-новият ни проект „Инфинити Грийн“ е именно в квартал „Чайка“.

Връщаме ли се към нивата на сделки от успешните 2006-2007 година? Оставихме ли назад ковид-стагнацията?
 
В национален мащаб пандемията предизвика хората да помислят за стабилността на своите спестявания, като закупуването на имот се оказа за мнозина най-разумната дългосрочна инвестиция. Гъвкавите условия на банките при отпускане на финансиране, ниските лихви, осигуряващи достъп до евтини парични средства, отрицателната доходност по депозитите, очакванията за повишаване на инфлацията са все фактори, които доведоха до интензивното раздвижване на имотния пазар през последната година. Наблюдаваната тенденция е за по-голямо търсене от предлагането на недвижими имоти, но въпреки това нивата на сделките не се очаква да достигнат показателите преди 15 години. През есента на 2020 година нашата компания обяви началото на предварителните продажби на 200 апартамента. В рамките на 5 месеца успяхме да продадем всички, преди дори да сме стартирали строителните дейности. Изводите, които извлякохме са, че клиентите са по-взискателни и търсещи най-добрата защита за спестявания си, като разумно планират покупката си, обръщайки внимание на все повече детайли по сделките – вътрешно разпределение, вложени материали, схеми на изплащане. 

„Явор“ АД

Как се променя вкусът на купувачите? Какви са техните очаквания към имотите, които искат да купят?
 
Купувачите винаги са ценили качественото строителство и функционалните жилища, но в много случаи са били склонни да направят компромис с това, за сметка на по-ниската цена. В последно време се наблюдава тенденция, при която клиентите отделят повече финанси, с цел покупка на по-качествен, уютен и практичен дом. В една от 10-те секции на един от най-мащабните ни проекти, експериментално предвидихме за влагане значително по-скъпи материали, насочени към осезаемо подобряване на показателите на шумо- и топлоизолацията. Ценообразуването на базата на материалите резонно покачи офертните цени в секцията, но интересът към апартаментите бе голям и продажбата им се осъществи в много кратък срок. За нас това е показателно, че клиентите все повече оценяват качеството и комфорта на жилищата, в които инвестират.
След м. март 2020г., когато само в рамките на няколко дни светът се промени и хората започнаха да прекарват повече време в домовете си, се очертаха нови водещи фактори при избор на жилище – брой, площ и разположение на помещенията, в съчетание с изложение на апартамента.
Нашият стремеж е да отговорим на новите изисквания и да създаваме удобни и уютни домове за хората, с висококачествени и иновативни материали. До момента сме проектирали и изградили 20 сгради с повече от 1300 апартамента и винаги движещата ни цел е била да създаваме дом и среда за нашите клиенти, а не просто място за нощуване.
 

Споменахте Вашия нов проект в един от най-елитните квартали на града- кв. „Чайка”, с какво сградата ще привлече своите бъдещи обитатели?
 
„Инфинити Грийн” е сграда символ на безкраен комфорт и лукс, ситуирана в „най-зеления“ квартал на град Варна – „Чайка”. Да живееш на три минути пешеходно разстояние от Морската градина, в апартамент огрян от слънчевите лъчи с вдъхновяваща морска панорама, е източник на спокойствие и здраве.
В този проект сме заложили на стилното излъчване на естествените камъни зелен мрамор, гранит и травертин, които в съчетание с изяществото на метала и стъклото внaсят естетика и лукс в силуета на сградата, която въпреки своите 17 етажа изглежда ефирна и запомняща се, като в същото време ненатрапчиво се вписва в средата на околните сгради.
Сградата е ситуирана в имота така, че всички помещения са естествено осветени. Изложенията са изток, запад и юг, без компромис с функционалността, а гледката от високите етажи е зашеметяваща. Паркирането е предвидено в три подземни нива, с две широки двулентови рампи.
За да подобрим качеството на живот в сградата, за строителството сме избрали материали с доказан произход, неоспоримо качество и устойчивост във времето. Вентилируемата фасада намалява топлинните загуби през зимата, както и проникването на горещ въздух през лятото. Въздушното пространство по естествен начин повишава хидро- и топлоизолационните характеристики на фасадата, както и благоприятства отделянето на строителната влага извън сградата.
Влагайки изпитани технологии, материали от най-високо качество и натрупания до момента опит, сме сигурни, че „Инфинити Грийн” ще е еталон за качество и лукс и ще се превърне в една от емблематичните сгради за град Варна.

„Явор“ АД

Можете ли да отличите на какво обръщат внимание българите при избор на имот?
 
От позиция на натрупания опит сме се убедили, че клиентите оценяват качеството на влаганите в строителния процес материали, както и функционалните разпределения на апартаментите. Друг важен показател е изложението на обекта, характеристика, от която се ръководим при ситуиране на сградите ни, за да бъдат всички жилища максимално естествено осветени. Възможността за паркиране в близост до жилището е също високо ценена от купувачите. За нашите сгради сме предвидили значително по-големи като размери паркоместа, а в същото време и повече на брой от нормативно изискуемите.
Към всеки проект подхождаме с индивидуален подход, като се стараем максимално да се възползваме от особеностите на имота и очакванията на потенциалните купувачи. Една от жилищните ни сгради в квартал „Младост“ е ситуирана на уникално комуникативно място, в близост до поликлиника, училище, детски градини и спортен комплекс, но като недостатък сме отчели шума от близостта на сградата до оживен булевард. С цел запазване комфорта на живущите потърсихме решение за шумоизолиране на сградата. Освен че поставихме шумоизолация по пода на всеки апартамент, цялата сграда е измазана с водоотблъскваща хастарна мазилка и е топлоизолирана със стъклена вата, която е най-добрият и устойчив във времето шумо и топлоизолатор за фасада, съставен изцяло от естествени материали - 80% стъкло и 20% пясък. Предприетите мерки постигаха желаното от нас и от купувачите елиминиране на градския шум.
Един от новостроящите ни се обекти разполага със собствен просторен парк от около 10 дка, без достъп на автомобили в него. Възможността за спорт и отдих на открито чрез външен фитнес, велоалеи, алеи за бягане, детски площадки, беседки и кът за разхождане на кучета е търсено преимущество в момента.
 
На база дългогодишния ви опит, каква прогноза бихте направили за имотния пазар в страната за следващите години?
 
От една страна очакванията ми са да има покачване на цените на имотите през следващите няколко години. Тенденцията е за постоянен ръст на цените на строителните материали, в резултат на което ще расте и цената на строителната продукция. Доходите на хората няма да растат със същия темп, с който ще се вдигат цените, но както по-рано споменах ниските лихвени проценти при кредитиране в момента са добра възможност човек да направи сигурна и дългосрочна инвестиция в недвижим имот.
От друга страна за нашите клиенти може да се твърди, че водещи критерии при избора им за покупка са доверен инвеститор, строители с отлична репутация и функционално разпределени апартаменти, все показатели, които ние изцяло покриваме и считам, че доверието на клиентите в нас ще продължи и през следващите години. Предвиждам раздвижване на пазара на имоти да има благодарение на инвестиции на българите, работещи в чужбина, за които пандемията отвори нови хоризонти да работят on-line за чуждестранни корпорации, но да живеят в родината си, където издръжката на живота е относително по-евтина, спрямо големи западно европейски градове.
Следвайки основните принципи на икономиката, считам че до година-две ще се стигне до връх в цените на имотите, след което пазарът ще се стабилизира, но на нива, надвишаващи текущите.

Извън очакванията ми за ръст в цените, считам, че ще има преориентиране в търсенето на хората, ще се ценят все повече инвестиции в затворени комплекси, в близост до града, предлагащи пространство за работа, срещи, обучение, разходка и забавление.