Международните ни превозвачи единни за режима с Турция
Международните ни превозвачи единни за режима с Турция / netinfo

В Декларация до министъра на транспорта и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция автомобилна администрация от Съюза на малките и средни автомобилни превозвачи заявяват, че са единни в позицията си с Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт по въпроса за либерализирането на разрешителния режим за превозите между България и Турция.

Това е по повод предстоящото утре в Истанбул заседание на българо-турската смесена транспортна комисия за подписване на нова Спогодба за автомобилни превози.

Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/ е за либерализиране на двустранните превози, но е категорично против турските фирми да бъдат освободени от транзитни разрешителни и такси. Според организацията по този начин се ощетява държавният бюджет, а българските превозвачи са поставени при неравностойни условия.

По неофициални данни, цитирани от организацията, хазната ще загуби по около 200 евро от близо 300 хиляди транзитиращи турски камиони годишно, т.е. около 60 милиона евро на година. Според бизнеса, влязат ли в България турските камиони, без каквито и да е ограничения, те могат да поемат всякакви товари от и към Европейския съюз и това ще постави българските превозвачи в изключително неравностойно положение.

Международните превозвачи обявиха преди дни, че са готови да предприемат протести, ако взетото в Истанбул решение бъде в ущърб на българския бизнес.