М. Найденов: Надявам се хлебарите да са честни
М. Найденов: Надявам се хлебарите да са честни / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Спекулативно е бързото вдигане на цената на хляба. Крайната цена е функция от цената на пшеницата, но ако днес се увеличи цената на пшеницата на борсата в Чикаго, не може веднага да поскъпне и хлябът у нас. Това каза пред БНТ министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

След като Русия забрани износа на пшеница, някои побързаха да повишат и цената на хляба, добави министърът. Той обаче е категоричен, че тази година зърнената реколта е достатъчна. Найденов призова хлебопроизводителите да се съобразят, че насъщният е основен продукт и не трябва да реагират рязко. "Надявам се хлебарите да бъдат честни", заяви министър Найденов, пише БГНЕС.

По отношение на въвеждането на Български държавен стандарт за храните министърът изтъкна, че 93 процента от българите одобряват реформите. Той отново припомни, че БДС не е задължителен и производителите, които не искат да произвеждат по него, не е нужно да го правят. До момента 15 производители на месо от страната за заявили желание да променят продукцията си по Българския държавен стандарт.