Комисар Барние призова за европейска енергийна общност
Комисар Барние призова за европейска енергийна общност / снимка: БГНЕС

Еврокомисарят по финансовите услуги Мишел Барние призова във Варшава за европейска индустриална стратегия и "Европейски енергиен съюз". Подобна инициатива беше подета от Полша.

"Имаме нужда от европейска енергийна общност, за да постигнем независимостта и енергийната сигурност на нашия континент и конкурентноспособността на нашата индустрия", каза още Барние на конференция в Полската централна банка с участието на представители на Европейската банка за възстановяване и развитие, пише БГНЕС.

"Това означава способността и преди всичко желанието да инвестираме заедно, да произвеждаме повече и по-добре заедно, да преговаряме заедно", допълни той. Еврокомисарят предложи също като друг икономически приоритет за следващата Комисия и следващия Парламент създаването на "индустриална стратегия, основана на общи инвестиции в науката, ключовите технологии и стратегическите сектори".

"Ние също така имаме нужда да следваме заедно чуждестранните инвестиции. Не на протекционизма, но също така не на наивността", допълни Барние. Полският премиер Доналд Туск обяви в началото на април дипломатическа офанзива в подкрепа на европейски енергиен съюз, за да се намали зависимостта на континента, особено спрямо Русия.

Полша покрива две трети от газовото си потребление с внос, главно от Русия. Тя смята да предложи на партньорите си от ЕС общо закупуване на горива.