Когато кризата застигна енергетиката ни...
Когато кризата застигна енергетиката ни... / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски смята, че кризата в енергетиката се задълбочава и споделя, че не вижда ефективен и полезен ход в близко време. От своя страна енергийният експерт Георги Миков посочи, че икономическата криза е обхванала и енергетиката. В предаването „Кой говори" по Дарик Хиновски бе категоричен, че в регионален мащаб страната ни е изгубила позиции на пазара на енергия и изходът от нея би трябвало да се търси в неговото увеличаване. Споредспециалиста най-лошият сценарий за фалит на енергетиката ни е невъзможен, но натискът ще бъде по отношение на увеличаване на цените за потребителите.

„Пуснете котлоните, спасете енергетиката!"

Хиновски каза, че в енергийния бранш има весели метафори и посочи един от шеговитите призиви, които се спрягат „Пуснете котлоните, спасете енергетиката". Той обясни, че това показва апели за изкуствена форма за повишаване на енергийното потребление, което е основната причина за кризата в момента.

През последното тримесечие се наблюдава 13 на сто спад в електропроизводството в сравнение със същия период на миналата година, вътрешното потребление пада със 7 процента, което по думите на Хиновски говори, че призивът няма да бъде толкова ефективен. „Трагичното е в спада на електропотреблението на бизнес потребителите с 31 на сто и на износа с 30 процента. Там е разковничето на кризата. България изгуби позиции в региона", каза Хиновски.

Друг проблем е „принуденото" вследствие на високите води производство на ток от ВЕЦ, което за първите три месеца на годината бележи ръст от над 40 на сто спрямо същия период на миналата година. „Това потиска производството от топлоцентрали и в комбинация с увеличеното производство от другите възобновяеми източници – ето я кризата", коментира председателят на Българския енергиен форум. Така той обобщи, че системата не е балансирана като структура. Според него изходът е в търсене на възможности за износ на ток и допълва, че външната енергийна дипломация на страната ни трябва да бъде много активна.

Регионът оказва влияние

Енергийният експерт Георги Миков отбеляза, че кризата е застигнала и енергетиката. Той допълни, че 2008 година е била добра за родния износ на енергия, а през 2009 и 2010 година тенденцията за добър износ се е запазила и това е подкрепяло цените за вътрешното потребление. Приходите, които НЕК е реализирала от продажба на електрическа енергия навън, са помагали да подкрепи цената на обществения доставчик, което след това се е отразявало на цените за крайните потребители, каза Миков. Той допълни, че от 2010 година са започнали да действат два други фактора – влошаване на износа и спад на цените, което е довело до намаляване на приходите. Миков посочи, чекъм момента в региона няма търсене и потребление на енергия и ситуацията е коренно различна от 2008 година, когато по думите му Гърция е купувала толкова българска енергия, колкото страната ни е могла да изнесе. „Сега е 2013 година, когато всички икономики около нас са катастрофирали. Да, ние имаме финансова стабилност, но неминуемо регионът оказва влияние върху икономиката ни", коментира той.

Според председателя на Българския енергиен форум страната ни е изгубила позиции в регионалния пазар на електроенергия и допълни, че преди години България е имала сериозно присъствие на него, а част от енергията дори се е реекспортирала за Италия. „Лошата вест е, че в момента регионът вече може и без българската електроенергетика", коментира той. Миков пък посочи, че Румъния в момента е много силен износител на енергия от ВЕЦ.

Председателят на Българския енергиен форум е категоричен, че черен сценарий за фалит на родната енергетика е изключен. Той смята обаче, че натискът е към по-високи цени на тока за крайния битов потребител и индустрията. „Ние в момента правим едно изкуствено дишане на българската енергетика – ниски цени и още по-ниски цени. В същото време браншът изнемогва. НЕК и ЕСО са с огромни загуби", коментира експертът.

На първа скорост с много газ

На въпрос на Дарик защо се получава така, че при свръхпроизводство на ток, тенденцията е цената му да продължи да се увеличава той даде пример с автомобил, който се движи на оптимален режим, когато е на по-висока скорост, а ако е на първа скорост разходите по колата нарастват два пъти или три пъти на километър спрямо оптималния режим. „Нашата енергетика се движи в момента на първа скорост с много газ", коментира той.

Веригата на разходите се затваря в НЕК – общественият доставчик, който прави баланса на цените както за бита, така и по цялата верига – пренос, разпределение, кафява енергия, тоест той събира всички присъщи разходи в своята сметка и от там се правят отделните цени. Така всички несъбрани вземания се трупат в неговата сметка, коментира Хиновски.

Според Георги Миков трябва да има комбинация от разумни мерки на планиране и пазарни принципи, като посочи, че у нас се наблюдава свръхрегулация. „Имаме много преференции, всички искат да се закачат на тези преференции, за да продават енергия. Никой не отива да продава енергия на пазарен принцип. В момента, в който пазарът се поокопити или започне по-голямо търсене, ще видите как всички ще искат да излязат от регулацията", прогнозира той.

Целия разговор с Иван Хиновски и Георги Миков можете да чуете в Radio.DarikNews.bg