Кметът на Белград намалява заплати
Кметът на Белград намалява заплати / netinfo

Докато сръбското правителство се подготвя да обсъди варианта за намаляване на заплатите за да може държавата да спести повече пари предвид световната финансова криза, кметът на Белград Драган Джилас предприе радикални мерки за съкращаване на разходите. Като начало белградският градоначалник в сряда ще подпише решението за намаляване на заплатите на своите сътрудници с 10 процента, а на членовете на общинския съвет премахва използването на служебни автомобили, съобщава вестник „Прес”, цитиран от БГНЕС.

По този начин само от заплатите Джилас ще спести 2,6 млн. динара. От 1 декември първият човек в Белград ще намали личната си заплата, тези на заместника Милан Кръкобабич, на помощниците Радмила Хрустанович, Живорад Анджелкович, Александра Бйелич, както и на 13 представители на общинския съвет. Заплатата на Драган Джилас в момента е 133 700 динара и ще бъде намалена на близо 120 000, тези пари обаче той не взима, а ги предава за хуманитарни цели. Заместникът на Джилас взема 131 000 динари и месечното му възнаграждение ще падне под 120 000. Тримата помощници за месец декември ще вземат с 12 000 динара по-малки заплати. 13-те членове на общинския съвет вместо 120 000 заплата ще вземат по-малко от 110 000, казва говорителят на кметския кабинет.

Белградският кмет ще вземе решение, което веднага влиза в сила, членовете от неговия кабинет, на общинския съвет и началникът на градското управление в бъдеще да не използват служебните автомобили за идване на работа и отиване. До този момент на разположение бяха 9 служебни коли. "Общинският съвет разполагаше с пет коли, кабинетът на кмета с три, а началникът на градското управление Весна Ивич ползваше една служебна кола. От днес вече няма да може да идват и да си отиват от работа със