Китай обяви война на фалшивите лекарства
Китай обяви война на фалшивите лекарства / netinfo

Китай обяви война на фалшивите и опасни лекарства, като реши да преразгледа десетки хиляди лицензи и задълбочи проверките във фармацевтичния сектор след скандал, в който бе замесен и бивш високопоставен служител по безопасността. Това съобщиха китайските държавни медии, цитирани от RTTNews.

Проверките вече доведоха до уволнението на шефа на Държавния комитет за контрол над храните и лекарствата Чжън Сяою, който бе обвинен, че е приемал огромни подкупи в замяна на разрешителни за лекарства. Правителството дори обмисля възможността да закрие учреждението.

През последните години десетки китайци починаха от употреба на фалшиви или развалени лекарства, посочва RTTNews. През 2004 г. в провинция Анхуей починаха най-малко 13 бебета, хранени с фалшиво сухо мляко без абсолютно никаква хранителна стойност.

Китайското правителство ще преразгледа производствените лицензи на 170 000 лекарства, особено на лекарства, произведени между 1999 г. и 2002 г., съобщи вицепремиерът У И на среща на високо равнище. Решението на У се възприема като важен опит да се реорганизира хаотичният пазар на лекарства.

Според съобщение, поместено на уебсайта на китайското министерство на търговията, от 1 май в страната ще влезе в сила нов закон за безопасността на храните, който предвижда на нарушителите да се налагат глоби до 30000 юана.