Каролев: Едва ли Косово ще повлияе на финансовите пазари
Каролев: Едва ли Косово ще повлияе на финансовите пазари / netinfo

Всичко зависи от това как ще реагира Сърбия. Ако Сърбия действително направи това, което твърдят, че биха направили като например икономическа и търговска блокада, прекъсване на снабдяването с ток, вода, телекомуникации е така нататък, това би имало сериозни икономически последствия не само за Косово, но и за търговските партньори на Косово. Това каза пред Дарик Владимир Каролев от Балканската консултантска компания. Но най-много биха пострадали самите сърби, които живеят в Косово, допълни той. Ето какво още каза Каролев:

Коментарите са, че косовската икономика се намира в ситуацията, в която се намира, заради отрязания си достъп до международни пазари за финансиране. В какво обозримо бъдеще може да се реши този въпрос според вас?

Много зависи кои държави ще признаят Косово и дали Европейския съюз като цяло ще признае Косово, защото достъпът до международните капиталови пазари и най-вече до парите от донорите, имам предвид САЩ чрез USAID и Европейския съюз чрез някои от програмите си, ще зависи до голяма степен и от това как ще бъде признато Косово. Доколкото знам – защото и аз чета все пак международни анализи – САЩ признават безрезервно Косово и по-голямата част от европейските страни също разбира се, на базата на плана, разработен от Марти Ахтисаари, който сърбите и руснаците не приеха.

Не мисля, че независимостта на Косово ще окаже влияние на капиталовите пазари, каза още Каролев. Не вярвам да има някакъв голям проблем за финансовите пазари. По-скоро ако това бъде взето като сигнал от западните фонд мендижъри с порциални инвестиции в Белградската фондова борса, че има някакво втвърдяване, затваряне на сърбите, намаляване на взаимоотношения с Европа и страните, които признаят Косово, това би имало голямо значение, защото ще е ясен индикатор за увеличаване на политическия риск и оттам до намаляване на експозицията, която имат фонд мениджърите към сръбски акции.

www.darikfinance.bg