Капиталовите пазари в Европа – нагоре, петролът поскъпва
Капиталовите пазари в Европа – нагоре, петролът поскъпва / снимка: EPA/BGNES

В Европа капиталовите пазари отварят с повишение, след оптимистичните сесии в Съединените щати и Япония. Германският DAX INDEX във Франкфурт се повишава с 0,75 процента до 4870 пункта, а в Лондон FTSE е нагоре с минималните 0.03 на сто до 4282 пункта. Във Франция CAC 40 INDEX прибавя 2,16 процента до 3552 пункта.

Според анализатори причината за оптимизма на европейските пазари е обявеното от Франция намерение да инвестира 14 млрд. долара в шестте най-големи френски банки до края на годината. Наливането на пари е необходимо, за да могат банките да финансират икономиката, уточни Кристин Лагард, министър на икономиката и финансите. След информацията книжата на Societe Generale и на BNP Paribas скачат с над 8 на сто.

Преди това в Япония пазарите затвориха с повишение за трети пореден ден, като NIKKEI 225 се покачи с 3,34 процента до 9306 пункта. В Австралия борсите скочиха с над 3 на сто, В Индия и Филипините индексите затвориха с ръст от над 2 процента, а в Индонезия и Тайланд повишението е над 1 на сто.

Песимизмът обаче продължава да властва в Южна Корея, в Хонконг, където HANG SENG INDEX изтри 0,70 процента до 15 215 пункта, а китайският CSI 300 INDEX се понижи с 0,81 процента до 1881 пункта.

Снощи в Съединените щати капиталовите пазари затвориха със значително повишение, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке се обяви за допълнителни мерки в критичния за пазарите момент.

На стоковите пазари нефтът се повиши над 74 долара за барел заради признаците, че Организацията на страните износителки на петрол може да намали дневния добив, заради падащите цени на суровината. Допълнително и новите мерки от страна на правителството на Съединените щати за стимулиране на икономиката подкрепиха цените на суровия нефт.

ОПЕК осигурява 40 процента от световното производство и може да намали с 2 млн. барела дневното производство, след като нефтът падна с 50 на сто от рекордните 147,27 долара за барел, регистрирани на 11 юли.

Наблюдаващи пазарите предполагат, че редукцията може да бъде в диапазона от 500 000 до 3 млн. барела. Ръководителят на Националната петролна корпорация на Либия Шукри Ганем не изключва намалението да бъде повече от 1 млн. барела, но конкретната стойност ще стане ясна на срещата. Министърът на енергетиката и индустрията на Катар Абдула бин Хамад ал Атия обаче вчера заяви, че понижението вероятно ще бъде около 1 млн. барела. Все още най- влиятелната държава в организацията – Саудитска Арабия не е изказала своята позиция.

След влизането на европейските пазари на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 74.50 за барел, а в Лондон нефтът сорт Брент се търгува за 69,85 долара за барел.

На валутните пазари доларът поднови атаката си към еврото. Причина за движението започнало още вчера следобед станаха опасенията за състоянието на европейските банки. Тази сутрин зелените пари скочиха до 1,3237 долара за 1 евро - най-високо за долара поне от юни миналата година.

DarikFinance.bg