Калфин: Промените за втората пенсия дойдоха изненадващо
Калфин: Промените за втората пенсия дойдоха изненадващо / снимка: БГНЕС
Калфин: Промените за втората пенсия дойдоха изненадващо
77054
Калфин: Промените за втората пенсия дойдоха изненадващо
  • Калфин: Промените за втората пенсия дойдоха изненадващо

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин оцени като изненадващ начинът, по който ГЕРБ са внесли законодателните промени, даващи право на избор къде да отива осигуровката за втора пенсия.

Според Калфин това предложение е дошло изневиделица и не е добро за стабилността на бизнес средата. Това по никакъв начин няма да реши нито един от проблемите на Националния осигурителен институт, коментира социалният министър.

Министър Калфин не одобрява начина, по който се предлага даването на избор за внасяне на осигуровката за втора пенсия, като част от пенсионната реформа. Въпреки това хората ще имат избор, макар и еднократен. "Правото на избор е еднократно в посока от частните фондове към солидарния фонд, тъй като в солидарния фонд няма лични сметки, вие не можете да преместите нашата сметка там и след това да я върнете обратно. НОИ работи по друга система, НОИ е солидарна система, те не инвестират. Там тези пари, които влизат този месец, се харчат следващия месец. Това е съвсем друг тип фонд, така че движението към него няма как да запази личната партида. Обратното движение винаги е възможно - от фондовете към НОИ", каза Калфин.

На фона на планираното увеличение на минималната заплата и замразеното обезщетение за отглеждане на малко дете министър Калфин не смята, че е добре те да бъдат обвързани. В момента, когато много плащания бяха обвързани с минималната заплата, тя не мърдаше, защото след да увеличите минималната заплата и това означаваше милиарди в бюджета и никой не искаше да го направи, посочи Калфин.