/ Gulliver/Getty Images
Как футболните мачове влияят на финансовите пазари?
97789
Как футболните мачове влияят на финансовите пазари?
  • Как футболните мачове влияят на финансовите пазари?
Футболните мачове по време на Световно първенство влияят върху финансовите пазари, според изследване, цитирано от "Куарц". Ефектът е най-забележим в държави, чиито отбори имат мач, докато борсите са отворени. През 2014 г., например, обемът на търговията на акции е намалявал със средно 48% в страни, чийто национален отбор играе.
 
3,2 млрд. души са гледали Световното първенство по футбол през 2014 г. Очаква се зрителите на първенството Русия, което започва днес, да са дори повече. Царят на спортовете привлича толкова много почитатели, че оказва забележителен ефект върху финансовите пазари. Това е така, тъй като трейдърите, като всички останали хора, отместват вниманието си от работата към футболната игра.
 
Изследване на Майкъл Еерман и Дейвид-Ян Янсен - икономисти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Централната банка на Нидерландия, са проследили влиянието на първенствата през 2010 г. и 2014 г. върху обема на борсовата търговия. Ефектът е най-забележим в държави, чиито отбори имат мач, докато финансовите пазари са отворени.
 

Gulliver/Getty Images


През 2014 г., например, когато отбор играе по време на търговията с книжа в родната му държава, обемите падат с 48%. И това е повече в сравнение с 2010 г., когато обемът на търговията е намалявал със средно 36%.
 
Авторите на проучването са установили и влияние върху стойността на търгуваните книжа. Оказва се, че цените на "местната" стоковата борса се отделят от случващото се на световния пазар по време на мач на националния отбор.
 

Gulliver/Getty Images


И това не е всичко, мачовете стават по-вълнуващи, когато някой вкара гол, а изследването е открило, че всеки гол, отбелязван от един от играещите отбори намалява броя на трейдърите с още 10%. Между 30 и 60 минути са необходими, за да премине еуфорията или пък обратно депресията след края на мача и финалния резултат.
Дали е възможно запалени трейдъри или компютърни алгоритми да извлекат полза от промяната на цените по време на мачове.
 
Още днес това може да се провери по време на двубоя между Русия и Саудитската Арабия, посочва "Куарц". На 18 юни пък е интересно как ще реагират ценните книжа по време на мачовете между Швеция и Южна Корея и между Белгия и Панама.
 

БГНЕС


Отсега може да си представим какви футболни и борсови вълнения предстоят през 2026 г., когато за първи път Световното първенство ще се организира от три държави едновременно и отборите ще са 48. След осем години домакини ще са САЩ, Канада и Мексико, тогава турнирът ще бъде с разширен формат.