Изравнителните сметки за парно в София няма да се преработват
Изравнителните сметки за парно в София няма да се преработват / netinfo

Отчетени са 86 процента от абонатите на парно в София към 7 юли, съобщиха от Асоциацията на топлинните счетоводители. Близо половината от сградите вече са отчетени на 100 на сто, което според фирмите за дялово разпределение означава, че няма да се налага преработване на изравнителните сметки.

Спад с около 7 процента на абонати, които не са осигурили достъп до топломерите, отчитат счетоводителите в сравнение с миналата година. Така средната успеваемост при различните фирми варира между 91 и 97 цента. Сградите, в които над 50 процента от хората са изключили радиаторите си, са намалели до 5 на сто, съобщиха още от Асоциацията. През миналата година абонатите именно в тези сгради трябваше да плащат по-високи сметки от реалните. Настоящите данни на топлинните счетоводители показват намаляване и на пломбираните радиатори, като процентът им за цяла София е под 1 на сто.

Изравнителните сметки ще бъдат предадени на етажната собственост на всяка сграда, които ще ги връчат на абонатите на парно. Хората, които не са доволни от стойността на фактурата си, могат да направят справки и рекламации в 30-дневен срок. Дотогава тези, които не са осигурили достъп до жилищата си и им е начислена максимална мощност, могат да заявят своя индивидуален отчет и да преработят изравнителната си сметка. Ако тези 30 дни обаче бъдат пресрочени, абонатите ще трябва да платят допълнителна такса за отчет и промяна на сметката в тримесечен срок от получаването й.

От началото на август ще започне масовото подаване на изравнителните сметки към ‘Топлофикация–София”.